Publicat el 05/03/2020

Una jornada de donació de sang organitzada pel Banc de Sang i Teixits amb la col·laboració de Badalona Serveis Assistencials (BSA)

L’activitat, oberta a totes les persones que hi vulguin col·laborar (ciutadania i professionals del centre), es durà a terme de 10 a 14 hores, a la sala d’actes. Es tracta de la primera jornada de donació d’aquest any en un dels centres gestionats per BSA.

A Catalunya, calen cada dia 1.000 donacions per atendre les necessitats dels malalts. En general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i
compleixi aquestes condicions: ser major d’edat, pesar 50 quilos o més i, en cas de ser dona, no estar embarassada.
Les persones que participin en la jornada rebran un SMS quan la seva sang s’enviï a un hospital per tractar un pacient. Aquest servei d’informació mitjançant SMS, que es va posar en marxa el gener de 2018 coincidint amb celebració la Marató de sang de Catalunya, té com a objectiu millorar l’experiència del donant.
Cal tenir en compte que, des del moment de la donació fins que la sang és transfosa, per exemple, a un accidentat, passa una mitjana de 20 dies.

Un cop feta la donació, la bossa de sang arriba al laboratori central del Banc de Sang i Teixits, ubicat a Barcelona.
Allà s’inicia un procés de fraccionament que consisteix a dividir la sang en tres parts: glòbuls vermells, plasma i plaquetes. El 55% dels glòbuls vermells s’utilitza en especialitats mèdiques i un 40% en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.

Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar i la donació és l’única font que assegura que els malalts tinguin la sang necessària per als seus tractaments. Abans de complir els 75 anys, més del 70% de la població necessitarà rebre sang o productes derivats.

El Banc de Sang i Teixits és l’empresa pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que té com a missió garantir l’abastament i el bon ús de sang i teixits a Catalunya, essent el centre de referència en immunologia diagnòstica i de desenvolupament de teràpies avançades.

L’Hospital Municipal de Badalona (situat en la Via Augusta, 9-13) és un dels 16 centres gestionats per Badalona Serveis Assistencials, una organització municipal que presta serveis integrals de salut i atenció a la dependència a la població del Barcelonès Nord i al Baix Maresme, per tal de promoure, mantenir i restablir la salut individual i comunitària i afavorir el benestar de les persones. Amb més de 1.400 professionals, BSA dona cobertura a una població de referència superior als 430.000 habitants del Barcelonès i Baix Maresme.

Deixa un comentari