Publicat el 14/09/2021

Atmosterra tindrà lloc els dies 16 i 17 d’octubre a Barcelona en el marc de la celebració de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible

La jornada se celebra amb l’objectiu d’establir un marc de cooperació entre pagesia, consumidors, acadèmics i científics que afavoreixi la transició cap a models alimentaris resilients, saludables, justos i diversificats.
La jornada es podrà seguir en línia o presencialment a la seu de l’Institut Català d’Estudis Agraris [ICEA]. El programa i l’accés a la inscripció es por trobar a la web www.atmosterra.org

Per als organitzadors de la jornada, l’actual sistema mundial de producció, distribució i consum d’aliments és un dels sectors que contribueix a la generació de gasos d’efecte hivernacle, i està vinculat a la degradació del sòl, la contaminació de l’aigua i la pèrdua de biodiversitat que afronta el planeta. La descarbonització necessària per a la societat, per a una dependència menor dels combustibles fòssils que contenen carboni, té un eix fonamental de treball en la transformació del sistema alimentari. És necessari redissenyar els models de distribució, els patrons d’alimentació i la gestió de residus. I també cal revisar les pràctiques de producció, ja que el sòl és un dels principals dipòsits de carboni del planeta. Cal tenir en compte que unes pràctiques inadequades del treball del sòl alliberen gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera. En canvi, una bona gestió d’aquest recurs pot ajudar a retornar el carboni, alliberat en forma de CO2, a la terra i, alhora, augmentar la resiliència davant les crisis climàtica i energètica gràcies a una major autofertilitat dels sòls, una major capacitat de suportar sequeres i aiguats, així com la reducció de consum energètic emprat en els treballs del sòl.

La primera sessió de la jornada, el dissabte 16 d’octubre, consta de ponències generals i taules rodones de debat amb persones expertes. Al matí, els participants faran una diagnosi de la situació del sistema alimentari i de la seva incidència social i ambiental en el context de la crisi climàtica i de l’energètica. Aquesta panoràmica servirà de base per establir, a la tarda, les condicions i els escenaris necessaris per al foment de models resilients i descarbonitzadors.
El diumenge 17 es presentaran diverses estratègies, experiències i bones pràctiques que permetin avançar cap als escenaris desitjats i que puguin ser debatudes pels diferents sectors.

Unió de Pagesos estarà present a la jornada amb la intervenció de Maria Rovira, pagesa i responsable d’Urbanisme i Paisatges del sindicat, en la Taula rodona Diagnosi, el dissabte 16, i amb l’edició i participació de vídeos de conreus amb encoixinat llenyós, sense llaurar el sòl i sense fertilització NPK, a càrrec d’Olivier Chantry, membre de la comissió permanent d’Unió de Pagesos al Baix Llobregat.
La periodista Esther Vivas, el pagès Pep Bover de Cal Pauet, el veterinari i agrònom Lluís Vila i els investigadors Xavier Sans Serra i Marta Guadalupe Rivera són altres de les persones que participaran a Atmosterra.
També es podran conèixer iniciatives com la de la finca regenerativa Les Planeses, el grup de consum La Magrana Vallesana i la logística Ecocentral, entre altres. Un dels objectius de la diversitat d’àmbits dels ponents és la creació de grups de treball multidisciplinari que tinguin activitat amb posterioritat a l’esdeveniment, i també la creació d’un fons documental accessible i obert.

Redacció
Imatge i Font: Unió de Pagesos de Catalunya

 

Deixa un comentari