Publicat el 19/10/2014

el passat 16 d’octubre es va inaugurar al Centre Cultural El Carme de Badalona l’exposició “UCLÉS. Art + poesia + sexe + política, 1978-1985”. La mostra, que compta amb l’escriptor i investigador cultural Vicenç Altaió com a comissari, es podrà veure fins diumenge 25 de gener de 2015.
“UCLÉS. Art + poesia + sexe+ política, 1978-1985” recull obres de l’etapa més creativa i trencadora de Josep Uclés Cifuentes (Badalona 1952 – la Roca del Vallès 2013). La mostra es presenta de forma conjunta i simultània amb el Museu de Granollers.
A la inauguració hi van assistir la regidora de Cultura i Ciutadania, Montserrat Salgado; la vicerectora de Relacions Institucionals i Culturals de la UB, Lourdes Cirlot; el comissari de l’exposició, Vicens Altaió; la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Granollers, Pietat Sanjuán; i Ot Uclés, fill del pintor.


Josep Uclés, un dels pintors més internacionals d’aquesta ciutat, va néixer i créixer al barri de la Salut de Badalona, un lloc que va marcar la seva personalitat i la seva obra, i va estudiar a la que avui és l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo. Més endavant, i sense trencar mai els vincles amb la seva ciutat on faria diverses exposicions al Museu, es va establir a la Roca del Vallès, cosa que va facilitar la seva relació amb artistes i galeries de Granollers.
Josep Uclés va irrompre amb força en el món artístic dels anys vuitanta, que van marcar l’inici de la postmodernitat. Amb una obra sempre figurativa, molt personal, radical i agosarada, Uclés, va marcar distàncies amb les tendències abstractes que caracteritzaven l’avantguarda catalana, així com amb el conceptualisme hegemònic en l’àmbit internacional.
Durant els darrers anys setanta i primers vuitanta, va destacar per la creació de cicles pictòrics altament crítics i provocatius, sovint relacionats amb altres activitats artístiques –la poesia o el ballet, per exemple-, que es poden resseguir en l’exposició.
Sala Josep Uclés del Centre Cultural El Carme de Badalona
Per completar el reconeixement i l’homenatge a l’artista, l’Ajuntament de Badalona, en compliment de l’acord unànime del Ple del passat mes de desembre, dóna oficialment el nom de Josep Uclés a la sala del Centre Cultural El Carme, on se celebra l’exposició.
L’exposició comptarà amb les activitats següents:


Visites guiades programades
Diumenge 26 d’octubre, 23 de novembre, 14 de desembre de 2014 i 25 de gener de 2015, a les 12 h.
Visites guiades per a ESO i batxillerat
En hores convingudes.
Totes les visites són gratuïtes i cal inscripció prèvia al Museu de Badalona (tel. 933 841 750).
Conferències
– Dijous 13 de novembre, a les 19 h
“Elements màgics en l’obra d’Uclés i la influència de Dau al Set”,
a càrrec de Lourdes Cirlot, catedràtica d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona
– Dijous 18 de desembre, a les 19 h
“Entorn de les postres de l’àvia i la cuina tradicional catalana”,
per Jaume Fàbrega, historiador, crític i professor gastronomia de l’Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona
l’entrada a l’exposició és lliure.

Deixa un comentari