Publicat el 28/06/2022

Es produeix quan hi ha teixit endometrial que creix fora de l’úter, la qual cosa provoca inflamació i dolor

 

 

El Servei de Ginecologia del Consorci Sanitari del Maresme atén les pacients d’endometriosi de forma personalitzada, segons els símptomes i la gravetat, i també té molt en compte el desig de la dona de ser mare a l’hora de decidir el tractament. En els últims tres anys, unes 70 dones han hagut de passar per quiròfan a l’Hospital de Mataró per aquesta malaltia. 1 de cada 10  dones en edat reproductiva pateix aquesta malaltia crònica i incapacitant

Infradiagnòstic. El fet que un 20% de les dones amb endometriosi no presentin símptomes i que en molts altres casos es confonguin els símptomes amb dolors normals de la menstruació, fa que es tardi una mitjana de 8 anys en confirmar el diagnòstic de la malaltia.
A la majoria de dones que pateixen endometriosi, la menstruació no els permet fer una vida normal i pateixen els següents símptomes:
– Dolor menstrual que no es controla amb analgèsics.
– Dolor o pèrdua de sang durant les relacions sexuals.
– Menstruacions abundants i irregulars.
– Fatiga durant la menstruació.
– Dolor pelvià i abdominal agut
– Molèsties gastrointestinals freqüents.

Com es tracta?
El tractament més comú són els antiinflamatoris i anticonceptius hormonals. Però hi ha casos que requereixen una intervenció per ressecar  quistos o adherències.

Problemes d’infertilitat.
Fins al 40% de les dones que tenen dificultats per tenir fills pateixen endometriosi, ja que la malaltia pot influir en la fertilitat de diverses maneres: distorsiona l’anatomia de la pelvis, produeix adherències, deixa cicatrius en les trompes de Fal·lopi, causa inflamació en les estructures de la pelvis, altera el funcionament del sistema immunitari, canvia l’entorn hormonal dels òvuls, perjudica la implantació de l’embaràs i altera la qualitat de l’òvul.
En aquest sentit, és important saber que l’embaràs no cura la malaltia, però sí que en paralitza l’evolució  durant la gestació i la lactància.

Redacció
Imatge i Font: Consorci Sanitari del Maresme

Deixa un comentari