Publicat el 28/01/2019

El centre comptarà, a partir d’abril, amb un nou quiròfan que es dedicarà exclusivament a cirurgia oftalmològica, sobretot cataractes

La cataracta és una malaltia ocular que consisteix en l’opacitat parcial o total de la lent natural o cristal·lí de l’ull. Aquesta opacitat impedeix el pas dels raigs de llum i crea imatges difuses. És la causa més freqüent de ceguera reversible i la cirurgia de cataractes és el procediment quirúrgic que més es realitza a tot el món.  La més comuna és la cataracta senil, però també hi ha cataractes secundàries que poden ser causades per: traumatismes, inflamacions oculars, radiacions, trastorns metabòlics o trastorns crònics amb cortisona.

Nou quiròfan. A partir del mes d’abril, l’Hospital de Mataró comptarà amb un nou quiròfan que es dedicarà exclusivament a cirurgia oftalmològica, i principalment es faran operacions de cataractes. Així, es podrà augmentar el nombre d’aquestes intervencions, que actualment està en una mitjana de 2.000 anuals.
Des del 2009, més de 32.000 pacients del Maresme Central s’han sotmès a aquest tipus de procediment quirúrgic.

A major edat, més operacions. El 7,8% dels espanyols estan operats de cataractes, i aquest percentatge augmenta clarament amb l’edat. Entre la població de 65 a 74 anys, el 15,68% s’ha sotmès a aquesta intervenció, i a partir dels 75 anys el percentatge és del 46,76%.
Els principals símptomes que presenten els pacients són visió borrosa, distorsió dels colors, dificultats per veure bé de nit, molèsties oculars en condicions de molta lluminositat i canvis freqüents en la graduació de les ulleres. Els professionals aconsellen operar quan la pèrdua de visió interfereix en la realització de les activitats diàries.

Retardar-ne el desenvolupament. La cataracta no es pot prevenir, però si es pot diagnosticar de forma precoç i evitar la seva acceleració. La millor manera d’endarrerir el desenvolupament de la cataracta és protegint els ulls de la llum solar.
Altres consells per cuidar els ulls són: parpellejar amb freqüència, no fregar-se els ulls amb les mans, treballar amb bona il•luminació i amb pantalles grans, portar una alimentació sana, deixar descansar la vista uns minuts cada hora i fer-se una revisió oftalmològica anual.

(Consorci Sanitari del Maresme, entitat pública formada pel Servei Català de la Salut).

Deixa un comentari