Publicat el 16/01/2018

 S’espera que el nivell epidèmic augmenti les properes setmanes

A Catalunya al grip arriba amb l’hivern, i s’incrementa habitualment durant les primeres setmanes de gener.

Principals actuacions actuals i mesures preventives:
• S’ha ampliat el Servei d’hospitalització a domicili amb una capacitat màxima de 22 pacients concurrents.
• Estan en funcionament tots els llits disponibles a l’Hospital de Mataró i a l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena.
• S’ha reforçat el personal mèdic i d’infermeria del Servei d’Urgències, i de les unitats d’hospitalització.
• Als centres d’atenció primària s’han contractat professionals de reforç per atendre urgències en horaris de funcionament dels centres.

CAL ATENCIÓ URGENT?
Abans d’anar a l’hospital, trucar sempre al 061.
El 68% de les visites ateses al Servei d’Urgències de l’Hospital de Mataró es podrien haver resolt, majoritàriament, als centres d’atenció primària, sense necessitat de traslladar-se a un hospital.
Per evitar esperes innecessàries, és recomanable anar als punts d’atenció urgent alternatius que podeu consultar des del següent enllaç:
http://www.csdm.cat/index.jsp?menuId=1&id=1489401655507&jsp=generic.jsp&subMenuId=1489401597475

Tractament
No hi ha cap medicament que curi la grip però alguns, com els analgèsics o els antitèrmics (paracetamol) alleugeren o escurcen algunes molèsties com el mal de cap o la febre. Algunes recomanacions serien:
• Beure aigua, sucs, brous i infusions. Si no teniu gana, no cal que mengeu aliments sòlids.
• No fumeu. Pot ser un bon moment per deixar definitivament el tabac.
• Descanseu i feu repòs
Per a la irritació de la gola van bé els caramels sense sucre. Eviteu tossir i gargamellejar si no és per treure mocs: quan tossiu us rasqueu la gola i augmenteu la irritació i la tos.
Consorci Sanitari del Maresme

La grip és una malaltia respiratòria vírica que s’encomana fàcilment d’una persona a una altra.  Produeix febre elevada, tos, mal de cap i malestar general. En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre tractament amb fàrmacs específics. Els antibiòtics no curen la grip. És important seguir unes bones pràctiques d’higiene.

En els infants molt petits, la gent gran, les persones amb malalties greus i les persones amb diverses malalties cròniques pot provocar complicacions greus que requereixen actuacions específiques. La millor manera de prevenir la grip és amb la vacunació.

 

 

 

Deixa un comentari