Publicat el 23/11/2022

Els dies 25 i 26 de novembre torna El Gran Recapte, la recollida física d’aliments. Calen donacions per poder distribuir menjar a la gent en situació de precarietat. El Banc dels Aliments reparteix menjar a gairebé 13.000 maresmencs

 

 

 

Aquesta setmana torna el Gran Recapte del Banc dels Aliments. I ho fa de manera mixta: a més a més de les aportacions econòmiques, per primera vegada des de la pandèmia torna amb la recollida física d’aliments. Al Maresme n’hi haurà a 106 supermercats de 27 municipis.

Cesáreo Villagrá, delegat del Banc dels Aliments al Maresme, ha presentat la campanya a la nostra comarca. El gruix de la campanya es farà aquest divendres i dissabte, dies 25 i 26, tot i que es podran seguir fent donacions econòmiques fins al proper 6 de desembre. Tots els aliments que es recullin al Maresme es destinaran a les persones ateses a la nostra comarca.

En l’acte, que s’ha celebrat a Mataró, també han participat Roser Brutau, vicepresidenta del Banc dels Aliments; Víctor Pedragosa, coordinador dels delegats comarcals del Banc dels Aliments de Barcelona, i Laura Seijo, Regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut de l’Ajuntament de la capital del Maresme.

Segons ha explicat Villagrá, cal la solidaritat de tots els maresmencs per aconseguir aliments per a gairebé 13.000 persones ateses a la comarca en aquests moments. Això és un 25% més que la gent atesa pel Banc dels Aliments abans de la pandèmia.

Hi ha diferents maneres de contribuir en aquest Gran Recapte:

  • Els dies 25 i 26 de novembre, recollida física d’aliments en 106 supermercats de 27 localitats. Són menys supermercats que abans de la pandèmia, perquè algunes cadenes (com Mercadona, Consum, Dia i Lidl) han preferit que no s’hi fes recollida física d’aliments, sinó només aportacions econòmiques. I d’altres, com Bon Preu, només accepten fer recollida física en un dels seus establiments del Maresme.

El fet que no es pugui fer recollida física amb presència de voluntaris en aquestes cadenes, podria afectar més del 50% recaptat a la nostra comarca el 2019, últim any abans de la pandèmia on es va poder fer recollida física d’aliments, quan es van recollir 271.126 kg  d’aliments.

Villagrá ha expressat la seva confiança que aquest probable descens del recapte físic es pugui pal·liar amb les donacions econòmiques, de manera que el resultat final sigui l’equivalent del de 2019 i es pugui així aconseguir aliments per a tres mesos.

  • Del 25 de novembre al 6 de desembre, fer aportacions econòmiques al Gran Recapte en les línies de caixa dels supermercats, i compra de tiquets en botigues d’alimentació de petit comerç.
  • Al bizum 33.596.
  • Al web granrecapte.com

Vilagrá ha informat que fins al 30 de setembre del 2022 el Banc dels aliments ha aportat 1.250.000 kg d’aliments a les 30 entitats que des de Montgat fins a Tordera, diàriament atenen a gairebé 13.000 persones necessitades. Molt probablement la xifra final d’enguany s’aproximarà als 1.576.317 kg de l’any 2021.

138.249 persones ateses a Barcelona
Víctor Pedragosa, coordinador dels delegats comarcals del Banc dels Aliments, ha recordat la importància d’aquesta catorzena edició del Gran Recapte per pal·liar la penúria alimentària de milers de persones, agreujada per la pandèmia. En aquests moments la Fundació Banc dels Aliment de Barcelona atén a 138.249 persones a través de 332 entitats receptores.
El Gran Recapte del 2021 va recollir a tot Catalunya donacions per valor de 3.636.245,91€.

Roser Brutau ha recalcat el “moment crític que estem vivint, amb més pobresa que mai i creixent” i ha animat a tota la ciutadania a col·laborar en aquesta campanya, que hauria de permetre recollir els aliments que es reparteixin entre els més necessitats els mesos de gener, febrer i març.
Va recordar que els aliments més necessaris són oli, llet i proteïna, en forma de llaunes de peix.

La regidora Laura Seijo, que ha clausurat l’acte, ha recordat que Mataró és “una gran ciutat molt solidària”, ha recalcat l’increment de la gent que demana aliments al serveis socials municipals (“aquest any a l’Entorn de Mataró s’ha donat aliments a 6.132 persones beneficiàries, de les quals 3.040 son menors d’edat”) i ha encoratjat la ciutadania a col·laborar en aquesta campanya solidària.

 

Redacció
foto: D’esquerra a dreta, Roser Brutau, Víctor Pedragosa, Cesáreo Villagrá i Laura Seijo, durant la roda de premsa de presentació del Gran Recapte a Mataró
Font: Maresme Banc dels Aliments

 

Deixa un comentari