Publicat el 16/08/2017

‘La història interminable’, els 100 anys de la Revolució Russa, ‘King Kong’ o l’infern són alguns dels protagonistes dels 22 carrers que participen en l’edició d’aquest 2017

Mentre Barcelona respira aquell aire de ple mes d’agost, on molts districtes es buiden en la punta del període vacacional, els 22 carrers i places que enguany participen en la Festa Major del barri de Gràcia s’han omplert a vessar en la primera jornada de la celebració que aquest 2017 commemora el seu bicentenari. Des d’aquest dimarts 15 i fins els proper 21 d’agost els visitants podran submergir-se en un ampli ventall de propostes que abracen des dels mons fantàstics de ‘La Història Interminable’ de Fraternitat de Dalt, fins grans títols del cinema com ‘Els Caçafantasmes’ o ‘King Kong’. Tot plegat passant per propostes més culturals com la del carrer Progrés, que està dedicada als 100 anys de la Revolució Russa o d’altres terrorífiques com la del carrer Llibertat. Entre les novetats d’enguany s’ha guarnit de nou el carrer Gran de Gràcia, com s’havia fet dècades enrere, i s’ha recuperat les enramades vegetals al carrer Francisco Giner.

Des de primera hora del matí, centenars de persones s’han apropat aquest dimarts 15, per prendre part en l’inici de la Festa Major de Gràcia d’aquest 2017, on els més matiners han enganxat alguns dels decoradors acabant de rematar detalls en gran part dels espais. L’edició, marcada per la commemoració dels 200 anys de vida de la cita, compta amb un total de 22 carrers participants i 990 activitats, de les quals 705 diürnes i 285 nocturnes.
“Són unes festes molt estimades per la ciutat i pel país, hi ve molta gent, hi estem acostumats”, explica Eloi Badia, regidor del districte de Gràcia. És per això que assegura que estan preparats per absorbir el gran volum de visitants, tan locals com turistes que es deixen caure pel barri, coneixedors de la festa que s’hi celebra. “El civisme és un dels eixos principals fomentant que es respecti el guarnit i també amb una quarantena de limitadors de so”, comenta Badia que indica que la idea és poder combinar la part lúdica amb el descans. “Demanem també a la gent de fora que respecti aquests aspectes”, ha indicat.

Així, els carrers ofereixen propostes inspirades en el cinema, el món fantàstic, i altres temàtiques de caràcter històric o social. Després d’aconseguir el primer premi l’any passat amb una proposta que endinsava els visitants en el fons marí, Fraternitat de Baix convida aquest 2017 a reviure un dels moments àlgids del món del cinema com ho és ‘King Kong’, amb Empire State Building inclòs.
També al cinema dedica la decoració Puigmartí, amb els ‘Caçafantasmes’ i l’home de merengue presidint l’entrada principal. “El premi de l’entrada és molt important, i aquesta és espectacular”, destaca Núria Rius, veïna del barri que als seus 73 anys assegura que no s’ha perdut cap de les Festes de Gràcia. “Hi ha molts familiars meus que avui no hi són, i avui els recordo amb nostàlgia”, afegeix en una data tan assenyalada com els 200 anys d’història de la celebració.

L’Associació de Veïns del Carrer Fraternitat de Dalt ha tornat a apostar pel món fantàstic. Després d’haver creat per a l’edició anterior el guarnit ‘Joc de tronats’, enguany han optat per ‘Neverending fratern’, un guarniment que s’inspira en ‘La història interminable’. Els visitants hi poden veure escenes i personatges mítics de la pel·lícula, com ara les esfinxs, i fins i tot fotografiar-se damunt del cargol.
Però Gràcia també pot posar els pèls de punta. Si més no, el carrer Llibertat, que ha sabut representar l’essència de l’inframón amb una entrada que fa feredat pel carrer Torrent de l’Olla, amb una boca infernal amb dents punxegudes i un interior fosc.
En un pla més cultural, el carrer Progrés ha volgut posar l’accent en els 100 anys de la Revolució Russa de 1917. En el guarnit els visitants hi poden trobar emblemes russos com la catedral de Sant Basili de Moscou i personatges històrics que han marcat un abans i un després en la història contemporània, a banda dels elements que caracteritzen la pagesia i la classe obrera.

Nous espais per als vianants
Aquest any s’han afegit dos espais a la festa, el carrer Maspons i el carrer Jesús. També s’ha guarnit de nou el carrer Gran de Gràcia, com s’havia fet dècades enrere, i s’han recuperat les enramades vegetals al carrer Francisco Giner.
Una altra de les novetats, és que s’ha tallat el trànsit al carrer Travessera de Gràcia, una acció molt aplaudida pels participants. “Ens permet creuar d’una banda a l’altra amb més tranquil·ltat i amplitud”, afirma Pilar Poza, veïna de Barcelona, que indica que la Festa Major de Gràcia s’ha convertit en una cita obligada del calendari.

Aquest 2017 la festa serà més ecològica, amb l’ús exclusiu per primera vegada d’un got reutilitzable, més inclusiva, amb un programa específic per a persones amb diversitat funcional. Així, hi destaquen les propostes pensades per a les persones que tenen algun tipus de discapacitat de mobilitat, concentrades a les places Joanic i Revolució.

ACN Barcelona
Foto: Imatge d’un carrer dedicat als 100 anys de la Revolució Russa a la Festa Major de Gràcia el 15 d’agost de 2017.

Deixa un comentari