Publicat el 18/04/2017

L’Hospital de Mataró consolida amb èxit les intervencions assistides amb gossos com a psicoteràpia complementària. Els infants i joves ingressats milloren el comportament, l’autoestima, el control dels impulsos i la gestió de la frustració, entre d’altres beneficis, i demanden més hores amb els gossos.

Els gossos ni jutgen ni fan distincions de cap tipus, i tenen l’habilitat d’empatitzar i connectar ràpidament. Per això, són un poderós i exitós mètode estimulant per als menors que pateixen alguna malaltia mental, independentment de la seva naturalesa.

La Unitat de Psiquiatria infantojuvenil de l’Hospital de Mataró fa 10 mesos que hi confia plenament. Per això és dels primers centres de salut estatals que ha posat en pràctica aquesta experiència com a psicoteràpia complementària per als nens i adolescents ingressats a la Unitat.

Primers resultats.
Després de sis mesos de pilotatge i quatre en marxa, la Unitat de Psiquiatria de l’Hospital de Mataró consolida les intervencions assistides amb gossos realitzant-la una hora a la setmana conjuntament amb Itcan, una empresa especialitzada en l’ensinistrament de gossos per a projectes sanitaris.
Els primers resultats demostren que aquestes sessions són de gran ajuda per als menors. El 100% dels menors no només es mostra satisfet amb el desenvolupament de les sessions, sinó que demanda més hores amb els gossos. Així, es constata que la presència d’un gos dins l’hospital i el fet d’estar exposat i intervenir directament amb l’animal produeixen un canvi beneficiós en els pacients en deixar de focalitzar l’atenció en els seus problemes. A més, el personal ha pogut observar un canvi motivacional i conductual positiu els dies que els menors realitzen les intervencions assistides amb gos.
Entre els principals beneficis observables, destaquen:

– L’augment de l’autoestima
– El control dels impulsos
– La gestió de la frustració
– La tolerància dels límits
– Potenciació empatia
– L’estímul de la memòria, atenció i concentració
– Tinença responsable
– Adquisició habilitats socials
– Cohesió de grup
– Hospitalització positiva

Objectius per a aquest 2017
De cara aquest any, la Unitat de Psiquiatria realitzarà un estudi qualitatiu en format investigació científica mesurant abans i després de les sessions els canvis en els pacients a nivell de tensió arterial i freqüència cardíaca el mateix dia que s’imparteix la teràpia.

Com funciona?
La teràpia assistida amb gossos és complement psicoterapèutic amb objectius pre-dissenyats i en el qual hi participa un animal que reuneix uns criteris específics com a part del tractament. Amb aquesta teràpia es treballen les àrees motivacionals, físiques, cognitives, educatives, comunicatives, socials i emocionals dels menors afectats per diferents trastorns mentals. Hi participen 2 tècniques especialistes, una terapeuta ocupacional i habitualment dos gossos.
Consorci  Sanitari del Maresme.

Deixa un comentari