Publicat el 20/11/2020

Aquest curs pioner, dirigit als més de 300 professionals que treballen a residències de gent gran de la comarca, podria ser un model escalable a tot Catalunya. El CSdM creu que s’ha de posar en marxa un abordatge integral de la pandèmia (assistencial, de recerca i social) per combatre la Covid-19

El Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) i l’Escola Superior de Ciències de la Salut del TecnoCampus, adscrita a la Universitat Pompeu Fabra, impulsen un curs pioner dirigit als professionals sanitaris de l’àmbit geriàtric del Maresme que té com a objectiu proporcionar-los coneixements i eines per millorar la capacitat d’atenció a la gent gran davant de la Covid-19.

El curs s’iniciarà el proper 30 de novembre i els formarà principalment en el cribratge, valoració i/o intervenció de la insuficiència respiratòria, però també en les síndromes geriàtriques, la malnutrició, la deshidratació i la disfunció deglutòria i la rehabilitació posterior de l’estat funcional.

Abordatge integral des de les residències.
A més de les mesures obligatòries en vigor per a la gestió de la pandèmia a les residències, els promotors del curs consideren que els professionals d’aquests centres podran aprofitar millor els recursos i prendre millors decisions si disposen de més formació específica. “Per aquest motiu, dins de la nostra política d’abordatge integral de la malaltia, hem cregut necessari posar en marxa aquest curs intensiu i fer tantes edicions com siguin necessàries per arribar a totes les residències de la comarca” explica Ramon Cunillera, gerent del Consorci Sanitari del Maresme.

Equips multidisciplinaris. El curs, dirigit al personal d’infermeria, responsables higienicosanitaris, auxiliars d’infermeria, auxiliars de gerontologia i fisioterapeutes, és pioner a tot el país i podria ser un model escalable a tot Catalunya. “Sense entrar en el debat de si les residències han de ser considerades centres sociosanitaris, creiem imprescindible davant de l’emergència sanitària que estem vivint, facilitar eines al personal geriàtric sobre temes tan importants com la forma de detecció de la insuficiència respiratòria o les diferents modalitats de l’oxigenoteràpia”, afirma Pere Clavé, director acadèmic, de recerca i d’innovació del CSdM.

Formació Acadèmica de qualitat.
El curs serà impartit per professionals del sector sanitari i acadèmic que han estat en primera línia lluitant contra la Covid-19. “Els professionals de les nostres residències necessiten aquest tipus formació. Hem de posar a la seva disposició el rigor i l’excel·lència acadèmica lligada a l’experiència professional dels nostres/as sanitaris/as i, en aquest sentit, el compromís de els/as professors/as del curs és digne de lloar” comenta Manu Garnacho, director de l’Escola Superior de Ciències de la Salut.
Superem junts la Covid al Maresme.
Aquest curs s’emmarca en la campanya “+ Salut x a un futur millor: superem junts la Covid al Maresme” que impulsa el CSdM per lluitar contra aquesta malaltia a la comarca, i que forma part del programa Impulsem la recerca.
Impulsem la recerca té l’objectiu de promoure la recerca biomèdica lligada al Maresme i orientada a obtenir resultats que impactin en la qualitat de vida dels seus habitants. Per això, els fons recaptats es destinen a projectes d’impacte local. En aquest sentit, el CSdM té en marxa diversos projectes de recerca sobre la covid i, concretament, sobre les seqüeles i la qualitat de vida de les persones que han patit la malaltia: www.impulsemlarecerca.csdm.cat

El Consorci Sanitari del Maresme és una entitat pública formada pel Servei Català de la Salut, l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme, que gestiona l’Hospital de Mataró, l’Antic  Josep, i les àrees bàsiques de Mataró Centre i Cirera Molins (a Mataró) i la d’Argentona. La Fundació Tecnocampus Mataró-Maresme és una organització sense afany de lucre promoguda per l’Ajuntament de per gestionar i desenvolupar els estudis universitaris i el parc tecnològic del TecnoCampus. Els seus tres centres adscrits a la Universitat Pompeu Fabra imparteixen 17 graus i dobles graus, 4 màsters universitaris oficials i 12 postgraus i màsters propis.

 

Deixa un comentari