Publicat el 05/06/2023

Des de l’1 de juny ja està en marxa la campanya contra els incendis forestals 2023 a Catalunya, que enguany s’avança 15 dies i s’allarga fins al 30 de setembre

 

 

La campanya se centra en les accions de la ciutadania per evitar els incendis, ja que 9 de cada 10 dels focs forestals són causats per l’acció humana. Des de principis d’any, en un 96% dels incendis forestals que s’han produït a Catalunya hi ha intervingut el factor humà, sigui per negligències, accidents o incendis intencionats, i només un 4% s’ha originat per causes naturals, segons dades dels Agents Rurals.

Crida a la prudència
Els equips d’emergència fan una crida a la prudència i a la col·laboració ciutadana per evitar qualsevol deflagració. Es recorda la necessitat de no tirar burilles, de no fer foc ni barbacoes al costat del bosc, de no tirar petards al costat de vegetació ni d’utilitzar maquinària on no toca.
En el cas que es vegi foc o una columna de fum, s’ha de trucar immediatament al 112.

Alt risc d’incendi
La campanya forestal d’enguany està marcada pels 3 anys de sequera acumulada, l’augment de les temperatures i la concentració de biomassa seca als boscos, per la qual cosa el risc d’incendi és molt elevat. És per això que s’han reforçat els cossos que s’ocupen de l’extinció dels focs, amb 35 mitjans aeris i més de 4.450 efectius dels Bombers i Agents Rurals que si dedicaran. També hi haurà drons de supervisió i control, durant la nit.

Des de l’inici d’any, els Bombers de la Generalitat han treballat en 2.766 incendis de vegetació, un 11% més que l’any 2022  i un 35% més que fa dos anys. Alhora, la xifra d’hectàrees cremades fins a 28 de maig és també la més alta dels darrers deu anys, amb 875 hectàrees.

Campanya informativa Foc Off
Coincidint amb l’inici de la campanya forestal, la Generalitat ha llançat la campanya informativa contra el risc d’incendi Foc off. La protagonitzen joves, ja que és la generació més conscienciada amb l’emergència climàtica.

 

Redacció
Imatge i font: Ajuntament de Premià de Dalt

 

Deixa un comentari