Publicat el 12/03/2019

Inicia’t donarà a conèixer una quarantena d’oficis del mar entre els joves i potenciarà la nàutica d’iniciació amb una fira comercial i nombroses activitats

La fira prestarà especial atenció als “artefactes flotants” que faciliten l’accés iniciàtic al mar, i tindrà lloc del 5 al 9 d’abril. Un cap de setmana amb una àmplia mostra comercial d’opcions que faciliten l’accés al mar i a la pràctica dels esports nàutics.  L’accés és lliure i l’aparcament gratuït.

Dilluns 8 i dimarts 9, més de 600 alumnes de Secundària coneixeran l’oferta formativa de 35 oficis de la mar, experimentaran “in situ” esports nàutics i faran visites a embarcacions, a l’escar, a la confraria i assistiran a conferències.

Com a preludi, la marca “Inicia’t” protagonitzarà una conferència del cicle “Anar a Mar” el 21 de març, a les 19h, al Port de Badalona.

Inicia’t, La Fira de la Nàutica i Els Seus Oficis celebra la seva quarta edició a partir del divendres 5 d’abril i fins al dimarts 9 . La inauguració oficial està programada per dissabte 6 a les 11 h. Una fira que després de les seves tres primeres edicions ha valorat avançar la cita a principis d’abril per poder complir els seus objectius d’apropar, estimular i iniciar al màxim de persones al mar, concretament, a aquest primer pas en la pràctica de la nàutica que podríem anomenar de proximitat.
El primer tram de la fira, la mostra comercial, persegueix desmuntar el mite que la nàutica és elitista o de difícil accés. I ho farà mostrant diverses opcions per a la pràctica i l’acostament a la navegació.
L’adquisició d’embarcacions de menys de 8 m d’eslora, els paddel surf, caiacs o d’altres opcions que la Marina Mercant qualifica com “artefactes flotants”, és una de les opcions iniciàtiques. Un compendi de possibilitats que la Fira Inicia’t pretén que siguin un estímul per a un acostament a un bé comú com és el mar.

La Fira  també vol fer especial èmfasi en l’opció de  poder gaudir del mar i practicar la nàutica sense l’obligatorietat i la necessitat d’adquirir un vaixell o, com hem dit, un “artefacte flotant”. De manera que hi haurà un aparador de diferents formules que funcionen per poder  navegar sense necessitat de tenir vaixell, com les borses de tripulants i/o els clubs de navegació i els clubs esportius que disposen de les embarcacions.
La programació de les presentacions i activitats durant divendres, dissabte i diumenge està ordenada  i concentrada per tipus d’activitats nàutiques per tal d’aglutinar en diferents franges horàries els afeccionats i els potencials interessats a cada disciplina.
Per exemple, divendres a la tarda es concentrarà la proposta d’acostar-se al rem, dissabte al matí la pesca esportiva i en caiac, dissabte a la tarda en promocionar la navegació tradicional i  les experiències amb dragon boat, i diumenge al matí el protagonisme serà per animar a acostar-se a la vela.

Velers, motores, caiacs, catamarans, patins, rem en llagut, en trainera, en batel, dragon boat, vela lleugera, pesca esportiva, pesca des caiac, motos d’aigua, rem de mar, navegació tradicional al quetx Ciutat de Badalona, etc: al Port de Badalona, i a molts ports del litoral,  es practiquen totes aquestes modalitats gràcies a les associacions,  i clubs, ja siguin de vela, de rem, les escoles de vela lleugera, de creuer, clubs de navegació, de pesca, bosses de navegants,… En definitiva, la idea és mostrar i respondre a la pregunta: “I tu, en què navegaràs aquesta temporada?” Inicia’t és l’aparador d’artefactes i nàutica de proximitat que vol superar la pràctica de temporada. La Fira dels complements i d’accessoris amb totes les opcions per sortir al mar.

Inicia’t entén que la promoció des de la base és extrapolable a altres punts del país perquè la filosofia de la fira no és  una aposta local. L’avançament aquest any de les dates respon a la voluntat d’estimular millor als potencialment interessats/des just abans de la temporada que ve marcada per l’inici de la Setmana Santa. Un canvi de dates que també s’ha consensuat amb el col·lectiu de formadors per a adequar-se al calendari escolar i integrar-se al final del segon trimestre, proper al període de preinscripcions dels cicles formatius, universitari i de graus.

Així doncs, la Fira Inicia’t s’ha d’entendre, a més, com un aparador d’embarcacions i propostes reals per a l’accés definitiu al mar i el foment de l’activitat nàutica que és, al cap i a la fi, el motor que alimenta un sector industrial i de serveis a l’alça amb una creixent projecció cap al futur en l’activitat econòmica de l’àrea i del país. Sí, l’economia blava ofereix un mar de possibilitats professionals.

La nàutica: un mar de sortides i possibilitats professionals
Precisament la formació té a veure amb la ja present “economia blava” instal·lada en el nostre entorn. És per això que la direcció de la Fira ha augmentat a 35 els oficis sobre els quals els prop de 600 alumnes dels instituts  de l’àrea d’influència podran informar-se i considerar per al seu futur, alhora que practicaran esports  nàutics. Els alumnes completaran la seva visita dilluns 8 i dimarts 9 un recorregut pels estands on se’ls informarà sobre l’oferta formativa existent per orientar sobre possibles oficis qualificats en terra relacionats amb el mar o oficis directament exercits al mar.

Per centrar l’atenció dels joves en aquesta exposició amb la participació, per exemple, de la Facultat de Nàutica de Barcelona, l’Escola de Capacitació Nauticopesquera, l’Institut de Nàutica, Salvament Marítim, la Fundació per la Navegació Oceànica Barcelona, la Unitat Subaquàtica dels Mossos d’Esquadra,… Inicia’t ha ideat una gimcana en línia en la qual els alumnes han de respondre al mòbil a preguntes clau sobre la temàtica de cada estand i s’aniran configurant rànquings: un per instituts i un altre per grups de treball. Els obsequis s’oferiran al final de cada un dels dos dies dedicats als instituts i es lliuraran en un acte concret.

L’aperitiu a Inicia’t: la formació en el cicle “Anar a Mar”
Com a preludi a la cita s’ha programat per al dia 21 de març al cicle d’ “Anar a la mar” de Marina de Badalona una taula rodona en què representants de centres de formació i operadors plantejaran reptes i propostes per a millorar l’accés i l’ocupabilitat als oficis del mar. Una proposta clàssica i sempre necessària per seguir encertant, i insistint, en la importància del sector nàutic com a filó d’ocupació i oportunitat formativa.  La conferència és dijous 21 de març a les 19h al Centre d’Activitats Nàutiques. Com en tot el cicle, l’entrada és lliure i l’aparcament gratuït, també durant la Fira.

 

www.iniciatbadalona.com

Deixa un comentari