Publicat el 25/05/2022

La mostra pretén recordar el passat industrial de Badalona i la transformació del paisatge urbà a primera línia de mar

 

 

 

Aquest dijous, 26 de maig, a les 19 hores, s’inaugura al Museu de Badalona (plaça de l’Assemblea de Catalunya, 1) l’exposició “Les fàbriques perdudes de la façana marítima”.
L’ocupació industrial d’aquesta zona de la ciutat es va iniciar a mitjan segle XIX amb l’arribada del ferrocarril, i va perdurar fins a final del segle XX quan s’inicien una sèrie de canvis, graduals i profunds que acabaran transformant completament la fesomia i l’ús i convertir-la en una molt diferent de l’època en què hi predominaven els edificis fabrils, amb el fum de les xemeneies i del so de les sirenes que tant l’havien caracteritzat.
La mostra rememora aquest passat industrial centrant-se en l’etapa que va des de mitjan segle XIX fins als anys quaranta del segle XX. S’hi poden veure objectes, fotografies, cartells, plànols i altres documents que testimonien les fàbriques que hi havia, moltes oblidades, que van fer de Badalona una de les grans ciutats industrials de Catalunya.

Majoritàriament substituïdes per pisos d’habitatges i locals d’oci, avui encara es poden trobar alguns testimonis de les indústries que hi havia hagut, tot i que el paisatge s’ha tornat gairebé irreconeixible.

L’horari de visita de la mostra és dimarts a dissabte de 17 a 20 hores i diumenges de 10 a 14 hores. Els centres educatius i les entitats culturals o associatives poden reservar hora de visita fora de l’horari d’obertura al públic.

Activitats complementàries
L’exposició ve acompanyada de diverses conferències que es faran al Museu de Badalona, a les 19 hores:

Dijous 2 de juny – “El moviment obrer abans de la Guerra Civil”.
Joan Villarroya, catedràtic d’Història Contemporània de la UB

Dijous 8 de setembre – “El procés de descontaminació de la façana marítima de Badalona”.Pier Berglund, enginyer agrònom, fundador de l’empresa DAC ENVIRO, SL

Dijous 15 de setembre – “La transformació de la franja de ponent de la façana marítima i els projectes de les Tres Xemeneies”.
Xavier Salvà i Rafael Argelich, arquitectes

Dijous 22 de setembre – “La indústria i el tren a la façana marítima de Badalona”.
Xavier Nubiola, enginyer

 

Redacció
Imatge i font: Ajuntament de Badalona

Deixa un comentari