Publicat el 09/09/2022

Des que es va activar la taula especialitzada en salut mental al 061 Salut Respon, l’equip ha atès 1.716 i ha activat 12 vegades el Codi Risc Suïcidi

 

 

 

El Departament de Salut situa al passeig marítim de Badalona una instal·lació que convida a descobrir històries relacionades amb el suïcidi per donar a conèixer el servei especialitzat en l’atenció telefònica a persones amb conducta suïcida

El primer pas per prevenir el suïcidi és parlar-ne. I el Departament de Salut engega una experiència immersiva per donar a conèixer el telèfon ‘061, una veu contra el suïcidi’. Una acció que vol fer visible i desestigmatitzar el suïcidi, posar-lo en primer terme, sense eufemismes, i directament a peu de carrer per tot Catalunya.

En el marc dels actes previs al 10 de setembre, Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, acompanyat de l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro; del coordinador del PLAPRESC i director de Salut Mental de l’Hospital Universitari Parc Taulí, Diego Palao, i la presidenta i fundadora de Després del Suïcidi – Associació de Supervivents, Cecília Borràs, ha presentat aquesta experiència immersiva.
El conseller Argimon ha destacat que una voluntat del Departament és “donar a conèixer la realitat del suïcidi i tot el que comporta”. En aquest sentit, ha remarcat la importància de treballar amb professionals especialitzats i associacions de supervivents i familiars, “ja que es tracta d’un repte comú que hem d’afrontar conjuntament”.
Així, doncs, el conseller ha explicat que “hem baixat al carrer per arribar al màxim nombre de persones possible” i que aquesta és la “primera iniciativa d’una campanya de prevenció del suïcidi i de lluita contra l’estigma perquè cal innovar, cal un canvi d’enfoc i de tractament social del suïcidi”.

L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, ha agraït a la Generalitat de Catalunya que la ciutat sigui el punt de partida d’aquesta campanya per a donar a conèixer entre la ciutadania el telèfon d’atenció a la conducta suïcida. L’alcalde ha demanat que: “els veïns i les veïnes de Badalona continuïn sent proactius i compromesos amb les campanyes de sensibilització relacionades amb la Salut. Des de l’Ajuntament, conjuntament amb Badalona Serveis Assistencials, reafirmem el nostre compromís de donar suport a totes les accions de conscienciació de la millora del benestar, i més encara, si estan relacionades amb l’atenció a la salut mental”.

Diego Palao ha celebrat que “una de les accions del PLAPRESC és ja una realitat, el 061, un telèfon de prevenció del suïcidi amb professionals especialitzats ens salut mental”. Per la seva banda, Cecília Borràs ha fet una crida, des de la unitat de les entitats catalanes de supervivents, a “construir esperança a través de les accions”.

La instal·lació convida a descobrir històries relacionades amb la ideació suïcida a través dels testimonis de supervivents, familiars, entitats de suport i professionals sanitaris experts en salut mental i, en concret, en l’atenció a la conducta suïcida. Unes frases dibuixades al terra guien els vianants cap a una estructura amb forma de cub que consta de 62 telèfons que representen els 62 intents de suïcidi que es produeixen a Catalunya cada setmana. En vint d’aquests telèfons es podrà escoltar una experiència envers el suïcidi que promourà que el visitant reflexioni des de perspectives diverses, ja que una de les principals problemàtiques del suïcidi és que continua sent tabú i, com a conseqüència, no se’n parla, tot i ser la primera causa de mort no natural a Catalunya. En aquestes locucions han participat activistes d’Obertament, una entitat que lluita contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones amb problemes de salut mental. A més, una de les parets d’aquest cub explica la informació més rellevant del telèfon del 061SalutRespon posat en marxa el passat mes de juny.
Concebuda per recórrer el territori català, la instal·lació emmarcada dins la campanya ‘Una veu contra el suïcidi’ ha estat creada per l’estudi Domestic Data Streamers i tindrà com a punt de partida el passeig Marítim de Badalona, on s’hi podrà interactuar durant el dia d’avui, entre les 11h i les 19h, i anirà recorrent punts concrets de la geografia catalana que s’aniran anunciant properament.

El telèfon d’atenció a la conducta suïcida
Entre algunes de les accions de compromís prioritzades per a aquest any 2022 del Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC), hi havia la creació de la central de coordinació professional de salut mental del 061 Salut Respon per atendre i prevenir el suïcidi. Aquesta taula de salut mental, en marxa des del 20 de juny d’enguany, disponible les 24 hores els 365 dies de l’any, es tracta d’un nou equip sanitari d’assistència i atenció telefònica especialitzada i resolutiva que ofereix el seu servei amb especialistes en salut mental –d’infermeria, de psicologia i de psiquiatria– a persones amb conducta o ideació suïcida, però també als familiars o persones properes.
Es tracta del primer telèfon sanitari a l’atenció i prevenció del suïcidi a l’Estat i dels pocs d’Europa, l’objectiu del qual és aconseguir que les persones amb conducta suïcida trobin resposta immediata en el sistema sanitari. En aquests prop de dos mesos i mig de funcionament, entre el 20 de juny i el 30 d’agost de 2022, el 061 Salut Respon ha atès un total de 2.336 consultes de salut mental, de les quals 1.716 han estat ateses per la Taula de Salut Mental.

Des de la posada en marxa, la Taula de Salut Mental ha activat 12 vegades el Codi Risc Suïcidi per trucades al servei.

Les consultes ateses per la Taula de Salut Mental han tingut una durada mitjana de 30 minuts, en horari nocturn (de 20h a 8h) s’han atès el 43% del total de les trucades i el percentatge de dones ateses és del 61%.

 

Redacció
Imatge i font: Ajuntament de Badalona

 

 

Deixa un comentari