Publicat el 23/09/2022

Actualment l’exposició es pot veure a la Sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell de Calella, del 23 de setembre a l’11 de desembre

 

 

 

Els Premis AMC de Museologia han guardonat en la categoria d’exposicions temporals la mostra itinerant “Estiueig de proximitat, 1850-1950”, exposició dedicada a l’origen i el llegat del primer turisme, organitzada i produïda per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, el Museu d’Arenys de Mar i el Museu Municipal de Nàutica del Masnou, i comissariada per Joaquim Maria Puigvert, professor d’història contemporània de la Universitat de Girona.

Estrenada l’estiu de 2021, la mostra itinera per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i actualment es pot veure pot veure a la Sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell de Calella, del 23 de setembre a l’11 de desembre.

El premi s’atorga d’acord les votacions del conjunt de professionals de l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) i reconeix la tasca executada entre els anys 2020 i 2021 en l’àmbit de les exposicions, activitats i projectes de creació.

“Estiueig de proximitat, 1850-1950” està concebuda a partir dels treballs de recerca del seu comissari Joaquim Maria Puigvert en l’àmbit de la salut i l’estiueig, i de la recerca realitzada en les col·leccions dels museus de la Xarxa de Museus Locals i els fons fotogràfics de la Xarxa d’Arxius Municipals.

L’exposició ofereix al visitant una panoràmica del fenomen social de l’estiueig de les classes benestants al voltant de ciutat de Barcelona, en un radi no superior a 50 Km, durant el període que va de 1850 a 1950. Es descriu qui eren els estiuejants, com es desplaçaven, on vivien, què buscaven i com socialitzaven, amb l’objectiu final d’aconseguir una reflexió sobre el present i el futur del seu llegat patrimonial, del qual encara en són testimoni les ciutats jardí, les torres, els jardins, les fonts, els balnearis, els casinos i els antics hotels.

Banys i vida social a Calella

El recorregut de l’exposició està dividit en vuit àmbits que permeten entendre totes les implicacions socials d’aquest fenomen, les problemàtiques i els avenços socials derivats de l’estiueig.
A més, es dedica un apartat a les especificitats locals del municipi que l’acull, que en el cas de Calella inclou fotografies i referències als dos establiments de banys del municipi -Llorens i Niueta- on s’hi podia llogar la indumentària integrada per banyador, tovallola i carbassa, més el lloguer de la barraca per canviar-se, tot plegat per 25 cèntims. Les fotografies d’època també recullen escenes de la vida social dels estiuejants als balls a l’envelat per la festa major, el concurs de tir al colom, la sortida de missa o els passejos a la vora del mar.

Activitats complementàries

Paral·lelament a l’exposició s’organitzen una visita guiada per a tots els públics, divendres 30 de setembre, a les 18.30 h, i una altra de familiar, diumenge 13 de novembre, a les 12 h. A més, el taller “Com sona l’estiu”, a càrrec del músic i artista Pol Aumedes, músic i artista plàstic, convida les famílies a explorar el paisatge sonor que evoca l’exposició, diumenge 9 d’octubre a les 12 h.

Vídeos accessibles 

La visita a l’exposició es completa amb vuit vídeos del programa d’accessibilitat La Mirada Tàctil, especialment concebuts per a les persones amb dificultats auditives i sensitives. En aquestes gravacions es presenten els continguts de la mostra en llenguatge de signes per a la comunitat sord signant i subtitulat per a la comunitat sorda oralista.

Mostra itinerant

«Estiueig de proximitat, 1850-1950» es va estrenar l’estiu de 2021 al Museu d’Arenys de Mar i fins a la data s’ha pogut veure al Museu Municipal de Montmeló, a Thermalia de Caldes de Montbui, el Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet i l’Espai Casinet del Masnou. A Calella s’hi estarà fins l’11 de desembre per després seguir la itinerància per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.

 

 

Redacció
Imatge i font: Diputació de Barcelona

Deixa un comentari