Festival de literatura i cinema negre Vilassar de Noir 2022.

 

Vilassar de Noir neix amb la voluntat d’explicar i analitzar el gènere negre des de les diferents manifestacions artístiques: literatura, còmic, cinema, teatre, i la música.

Vilassar de Noir pretén esdevenir un punt de trobada entre els autors de gènere negre i els afeccionats que segueixen els seus treballs. Contribuir a la visibilitat de la literatura i el cinema negre nacional i generar debats al voltant de temes recurrents del gènere amb les aportacions dels autors més importants del panorama actual.

Vilassar de Noir vol posar a disposició dels amants de la literatura i el cinema negre els principals autors literaris i directors de cinema, partir de la participació en xerrades, taules rodones i presentacions de les seves obres.

Fer accessibles aquests autors mentre es contribueix al debat d’un gènere en expansió que aspira a descriure la nostra societat i que compta sempre amb una mirada crítica al món que ens envolta. Conèixer la visió dels creadors a través de les seves obres i fomentar el pensament crític en els amants del gènere. Fomentar la lectura i l’amor pels llibres, la literatura, el cinema i la música a través d’obres d’interès i de qualitat.

Gràcies a la feina d’algunes editorials, escriptors, llibreters i mitjans de comunicació, el gènere negre en català i en castellà guanya lectors dia a dia. Es tracta de seguidors fidels del gènere, entesos i amb ganes d’aprofundir tant en la literatura negra com en les diferents manifestacions d’un gènere en expansió que necessita canals de difusió potents per compartir tot el que s’està fent relacionat amb el gènere negre.

Vilassar de Noir vol fer visible tot aquest treball i arribar a un públic més ampli. Anar més enllà dels llibres i la literatura i crear una massa crítica capaç de valorar el gènere negre en tota la seva magnitud.

Els festivals són una extraordinària oportunitat per esdevenir un punt de trobada accessible i amable entre autors, directors, actors i afeccionats al gènere, sobretot a partir de xerrades, taules rodones i presentacions amb els principals autors nacionals.

És partir de la implicació de l’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, i de tot el seu govern amb la cultura i la seva clara voluntat de dinamitzar l’activitat cultural a Vilassar de Mar i de tota la zona costanera del Maresme,  que sorgeixen converses amb Marc Moreno, editor de Llibres del Delicte, editorial especialitzada en novel·la negra en català, per crear un esdeveniment que aglutinés les diferents manifestacions del gènere negre, com la literatura, el cinema, el teatre i el còmic. La connexió entre totes les parts va ser immediata i des del primer moment la passió per desenvolupar un festival a l’alçada ha estat el motor que ha empès la feina.

Vilassar de Noir vol ser un esdeveniment que representi Vilassar de Mar al món de la creació i l’art, a més de fomentar l’activitat literària i lectora i descobrir al públic les virtuts d’un gènere que compta amb una rica activitat al país.

Programa:

 

Divendres 30 de setembre:

 

 • 19 h Inauguració.
 • 19:15 h Entrega IV Premi Vilassar de noir de novel·la negra en català.
 • 19:30 h Cara a Cara. Aniol Florensa, guanyador del IlI Premi Vilassar de noir, xerra amb Jaume Cabot.
 • 20h. Teatre. L’home que escrivia novel·les de detectius. Lectura dramatizada a càrrec de La Tropa Teatre.

 

Dissabte 1 d’octubre:

 

 • 11 h. Els primers assassinats. Rubèn Intente, Jaume Arasa, Sergi Caparrós i Jordi Corbera. Modera: Albert Calls.
 • 12 h. Una mirada al passat. Rafael Vallbona, Sílvia Mayans i Daniel Jerez. Modera: Laia Santis.
 • 13 h. A quatre mans. Luiso Soldevila, Maiol de Gràcia i Xavier Borrell. Modera: Paula Carpintero.
 • 14 h. Dinar popular amb tots els assistents i els autors.
 • 16 h. JFK: Teories de la conspiració. Jacint Casademont, Sergi Trinidad, Joan Plana i Xavi Gorro.
 • 17 h. Què passa a la muntanya? Ferran Garcia, Laia Vilaseca i Maria Sardans. Modera: Inés Macpherson.
 • 18 h Profiling: perfilant l’assassí. Xerrada a càrrec de Paz Velasco.
 • 18:30 h. Alta tensió. Pep Prieto, Montse Sanjuan i Cesc Cornet. Modera: Núria Juanico.
 • 19:30 h. Com es fa un capítol de Crims? Anna Punsí, directora de continguts de Crims, i Ona Tura, documentalista de Crims. Modera: Jèssica del Moral.
 • 20:15 h. True Crime o crònica negra? Carlos Quílez, Tura Soler i Jordi Grau. Modera: Ramon Castelló.

 

Diumenge 2 d’octubre:

 

 • 10:45 h. Investigacions de còmic. Sebastià Roig i Toni Benages. Modera: Alex Santaló.
 • 11:15 h. La diversitat del negre. Margarida Aritzeta, Graziella Moreno, Salvador Casas i Jordi Agut. Modera: Rosa de Diego.
 • 12 h. Paios durs. Amb Sebastià Bennasar, Joan Ametller, Xus González. Modera: Irene Solanich.
 • 12:45 h. Misteris juvenils. Amb Maria Ripoll, Ramona Solé i Toni Cotet. Modera: Mixa.
 • 13:30 h. Entrega VII Premi Vilassar de noir de relat curt per a joves.

Informació

Població
Vilassar de Mar
Activitat
Festival
Data
Divendres, 30-9-22
Diumenge, 2-10-22
Hora
A consultar
Adreça
Espai Cultural Can Bisa. C/ Montserrat, 8

Deixa un comentari