Frottola Alla Viola al Tiana Antica 2022, Visigodia.

 

Cap de setmana amb música del Renaixement al Tiana Antica 2022.

 

Tiana Antica 2022

Tiana Antica 2022

El duet Alla Viola ens oferirà l’essència de la cançó del Renaixement amb el programa FROTTOLA. La cançó italiana del Cinquecento.

Amb aquest concert el duo Alla Viola té la intenció de donar a conèixer i posar en context les primeres mostres de cançó renaixentista italiana en llengua vernacla. Coneixerem una mica més el gènere de la frottola i el seu paper en els corts italianes del nord (Màntua, Ferrara, Urbino).

Des de finals del segle XV i durant tot el segle XVI l’instrument d’elecció per a acompanyar la veu, ja fos recitant o cantant, va ser el llaüt. Baldassare Castiglione, en el seu llibre Il Cortigiano (Venècia, 1528). parla del cantar alla viola:

…és encara més bell saber cantar amb el llaüt, doncs tota la dolçor consisteix en un cant sol (…) Però sobretot em sembla molt agradable recitar una poesia amb acompanyament de llaüt, la qual cosa afegeix tanta gràcia i eficàcia a les paraules, que és una gran meravella”.

Aquesta música enganyosament popular predominà a Itàlia, com a precursora del madrigal, durant el darrer quart del segle XV i començaments del XVI. Tot i que la forma d’interpretació més habitual era la d’una veu amb llaüt, també s’empraven més veus (gairebé sempre quatre) i diverses combinacions instrumentals. Els temes de les frottole solien ser de caire amorós, eròtic o satíric.

La difusió que van tenir les frottole es deu en gran mesura a l’impressor venecià Ottaviano Petrucci, el qual en publicà deu col·leccions. Només e’n conserven nou que abasten un total de gairebé 600 peces d’una trentena de compositors italianes, sobretot dels dos més celebres: Marchetto Cara (1465-

1525) i Bartolomeo Tromboncino (c. 1470-1535).

 

En presentar-vos aquest programa, el duet Alla Viola vol recrear la pràctica interpretativa de la cançó acompanyada amb llaüt a la Itàlia de voltants de l’any 1500.

 

Entrades aquí.

Informació

Població
Tiana
Activitat
Festival Música
Data
Diumenge, 29-5-22
Hora
19 - 21
Preu
15 €
Adreça
Masia de Can Riera. C/ Lola Anglada

Deixa un comentari