Ruta arqueològica | La Clau -Revista gratuïta del Maresme

Ruta arqueològica pels jaciments de Cabrera de Mar. T’agrada l’arqueologia? T’apassiona el món antic? Vine a Cabrera i descobreix el seu excepcional patrimoni arqueològic, imprescindible per entendre la romanització de la comarca del Maresme!

Recorregut amb entrada i itinerari guiat a peu per l’excepcional patrimoni arqueològic del municipi. Reviu l’apassionant passat de la vila i el seu ric patrimoni arqueològic, descobriràs les restes més significatives del llegat romà fent un recorregut a peu pels jaciments arqueològics de Can Benet, Ca l’Arnau amb els seus forns i les termes per arribar al Clos arqueològic de Can Modolell, conjunt arquitectònic amb restes de l’època ibèrica, romana i medieval. Acabarem amb un taller familiar de Mosaics!

Durada aproximada 2 h.

Cal reserva prèvia, a través de turisme@cabrerademar.cat o a través del telèfon 674 011 450.

Els antics habitants de Cabrera de Mar pertanyien al poble iber dels laietans. El poblat de Burriac feia la funció de capital d’un vast territori, la Laietània, des del segle IV aC quan va assolir aquest paper polític i poder econòmic fins a la fi del segle III aC.

Després de la Segona Guerra Púnica (218-206 aC) que enfrontà Cartago i Roma, els romans iniciaren la romanització, s’establiren al centre de la vall de Cabrera i construïren un nou assentament urbà de com a mínim 3 hectàrees que avui coneixem bastant bé gràcies a les troballes arqueològiques, com és el cas de ca l’Arnau-can Mateu i can Benet. Les excavacions han permès documentar part de la seva xarxa viària i també construccions importants, tant de caràcter públic com privat, entre les quals destaquem uns banys públics, considerats fins el moment els més antics de la península ibèrica.

Amb els romans la vinya esdevingué el nou motor econòmic de la regió però a Cabrera ja no va coincidir amb el nucli urbà, ja que Ilturo fou abandonat intencionadament vers els anys 80-70 aC, segurament coincidint amb la fundació de la nova ciutat d’Iluro (l’actual Mataró). En el solar de l’antiga Ilturo, però, durant els dos segles següents, es van instal•lar indústries relacionades amb la producció i comercialització del vi, com és el cas del forn de fabricació d’àmfores de ca l’Arnau.

En aquest moment el territori fou ocupat per nombroses vil•les, que depenien administrativament de la ciutat d’Iluro (Mataró) , la més significativa de les qual és la vila de Can Modolell que amaga a més un misteri, un possible temple dedicat al déu Mitra.

Informació

Població
Cabrera de Mar
Activitat
Ruta
Data
diumenge, 28-5-17
Hora
10:30
Preu
Adults: 5 €. Monoparentals, família nombrosa, monoparentals o jubilats: 4 €. Menors de 14 anys: 4 €
Adreça
Punt d'Informació Turística. Pl. de la Fàbrica
Pàgina web
http://www.gaudeixcabrera.cat/ca/ruta-arqueologica/pagina/5

Deixa un comentari