Exposició Passió pel vidre. 100 anys de Cristalleries de Mataró, una cooperativa singular

Del 3 de juliol al 13 de setembre
Horari:
Dimarts a divendres de 10h a 14 i de 16 a 20 h
Dissabtes d’11 a 14 i de 17 a 20 h
Diumenges i festius d’11 a 14 h
Dilluns tancat
Museu del Càntir d’Argentona. www.museucantir.org

Petita mostra del vidre artesà del forn del vidre de Mataró, Cristalleries Societat Cooperativa. Peces fetes per vidriers professionals de la indústria del vidre que feien bàsicament bombetes i termòmetres, però que també eren amateurs com a artesans. Ja des dels inicis de la cooperativa, per tradició i moguts per la seva passió pel vidre, els dies festius anaven a merdajar, com li deien ells en l’argot dels vidriers al fet de fer artesania, amb eines tradicionals, passades de generació en generació, tot fent una jornada no remunerada per poder donar vida a la seva creativitat.

Algunes vegades eren encàrrecs de la mateixa empresa per tal de donar obsequis als mateixos treballadors pels balls, els casaments, les paneres i pels trofeus del grup de cultura o futbol. Però normalment eren per a repartir entre el mateix grup d’artesans que les feien, sense poder-les vendre. Només per regalar-les o fer intercanvis.

Podem dir que hi ha infinits objectes i formes, amb uns colors molt característics, molts en fons d’òpal i d’altres adornats amb vidres de varetes a l’estil Venècia, donant unes combinacions molt apreciades. Dels objectes podem destacar els gerros, les floreres, petjapapers, porrons, càntirs i sens falta, els típics peixos que a hores d’ara encara adornen tantes llars.

A partir de l’any 1955 amb la primera màquina automàtica de fer bombetes, cada vegada deixen d’haver-hi menys vidriers i, per tant, de mica en mica l’artesania va minvant fins que l’any 2000 desapareix per complet.

Esperem que gaudiu d’aquesta exposició, tant com ells ho feien de la seva passió!

Informació

Població
Argentona
Activitat
Exposició
Data
Divendres, 3-7-20
Diumenge, 13-9-20
Preu
Gratuït
Adreça
Museu del Càntir d'Argentona. Plaça de l'Església, 9

Deixa un comentari