Del 27 d’abril al 12 de maig, Alella es converteix en territori poètic amb la 12a edició d’Espais de Poesia. El programa inclou actes programats per difondre la veu dels poetes i la creació literària des d’una visió multidisciplinar: recitals, espectacles, presentació de llibres, itineraris poètics, audicions musicals, una exposició de poesia visual i una proposta de poesia 2.0, entre d’altres propostes culturals. Activitats per a tots els públics amb la poesia com a denominador comú.

ESPAIS DE POESIA 2019

 • Divendres 3/5/19 a les 20:00 h a Can Manyé, espai d’art i creació: Inauguració de l’exposició Inventari de Latung La La, de David Ymbernon. Presentació a càrrec de Joan M. Minguet Batllori i Ester Xargay. I tot seguit… Escenificació poètica de Latung La La amb: Cristina Manrique, dansa;  Miquel Àngel Marin, acordió; Xavi Lloses, piano i l’Andíi Antonovski, veu.
 • Dissabte 4/5/19 a les 11:00 h: Poetes, personatges i llegendes. Ruta literària per Caldes d’Estrac. A les 11:00 h trobada a Can Lleonart per agafar l’autobús cap a Caldes (gratuït). A les 11:45 h inici de la ruta a la Fundació Palau. C/ Riera 54. La presència del poeta Josep Palau i Fabre i la fundació que du el seu nom a Caldes d’Estrac, potencia i dóna relleu a l’estada d’altres tres il·lustres representants de la nostra literatura: Jacint Verdaguer, Apel·les Mestres i Joan Maragall, a cavall entre la Renaixença i les primeres pinzellades del Noucentisme. A través d’una visita guiada per la població amb Anna Maluquer, anirem descobrint els espais compartits per cadascun d’ells i sentirem les diferents veus d’aquestes quatre personalitats unides per una mateixa vocació: la de poeta. La ruta clourà amb una visita a la Fundació. Cal inscripció prèvia al 93 540 87 23 o 93 555 90 55.
 • Dissabte 4/5/19 a les 18:00 h a la pl. de Can Patatina: El Maresme publica poesia. Primera trobada d’editorials comarcals, fira i presentacions. Voliana Edicions, Quaderns de la Font del Cargol, Vibop Edicions i Índex Edita reunides en una ocasió única per descobrir de ben a prop els segells i la creació literària del Maresme. Col·loqui entre editorials amb presentacions de novetats per part dels autors i autores, signatura i venda de llibres. Coordina: Albert Calls . I tot seguit… Alella diu Poetes del Maresme. Recital. Seguint la iniciativa de l’audiovisual Veus al paisatge (2008), alellencs i alellenques recitaran Poetes del Maresme de Vibop Edicions (2017). Recull commemoratiu dels deu anys d’Espais de Poesia que compta amb més d’una trentena de poetes comarcals i del qual en presentarem la seva reedició. Coordina: Pep Casas. Intervenció musical de Pau Casas, flauta de bec i Marçal Parcerisa, guitarra.
 • Diumenge 5/4/19 a les 11:30 h a Can Magarola: Un bes fet a mida. Presentació i recital. Maria Rosa Sabater, guanyadora del 22è Premi de Poesia Alella a Maria Oleart, presentarà Un bes fet a mida. Ens hi endinsarem de la mà de la poeta Josefa Contijoch. En acabar compartirem un aperitiu.
 • Diumenge 5/4/19 12.30h a Can Magarola: Dissidències poètiques, Maria Mercè Marçal i Dolors Miquel. Conversa i recital. Maria-Mercè Marçal (1952-1998) i Dolors Miquel (1960) són dues poetes catalanes amb propostes poètiques subversives que forcen a replantejar determinades concepcions del món enquistades en el pas de temps. Malgrat tenir projectes literaris ben dispars coincideixen en algunes de les seves estratègies, com la reformulació dels estereotips femenins, la reflexió entorn del nom, la crítica al subjecte unitari i la contestació de la llei del pare. Ens en parlarà la doctora en literatura Caterina Riba, acompanyada per la poeta Maria Sevilla. Activitat programada amb la Regidoria d’Equitat.
 • Dimarts 7/4/19 a les 19.30h a Can Manyé, espai d’art i creació: Soc d’aquí, soc estranger (Versos de Palau i Fabre) Recital de poetes refugiats. Actuació conjunta de poetes provinents de diferents àmbits i cultures, amb el fil conductor de la defensa de la llibertat d’expressió i la implicació directa en l’intercanvi cultural. Bàssem Al-Nabrís, poeta i escriptor palestí acollit a Catalunya. En àrab ha publicat set llibres de poemes i nombrosos articles sobre temes polítics, culturals i filosòfics. El 2014 va publicar el poemari bilingüe àrab-català Totes les pedres, amb Adia Edicions, i el 2018 el recull de relats curts La camisa blanca i altres contes, amb l’Editorial Karwan. Methkal Khalawi, enginyer elèctric que va haver de fugir de la seva ciutat natal, Homs (Síria), passant per Turquia i Grècia fins a arribar a Catalunya. Escriu poemes i missatges per a Europa i fa de traductor d’àrab a anglès per ajudar a les persones en situació de refugi que volen aprendre l’idioma. Kaissa Ould-Braham, periodista, assagista i professora de llengua i cultura amaziga, prové de la Cabília, una regió referent en la lluita dels amazics per la seva identitat cultural i nacional. Des de petita ha patit una doble discriminació en la seva Cabília natal: com a dona i com a amaziga. Per això va venir amb la seva família a Catalunya el 2007 amb el Programa Escriptor Acollit del PEN Català. Presenta: David Fernàndez. Periodista i activista social. Es distribuirà entre el públic un full de mà amb les traduccions dels poemes. Activitat programada amb la Comissió de Cooperació Internacional.
 • Dijous 9/5/19 a les 19:00 h a l’Espai jove: Poetada jove. Recital. Vespre poètic amb Raquel Santanera (Teologia poètica d’un sol ús, De robots i màquines o un nou tractat d’alquímia), de Manlleu, on cresqué i se li accentuaren les obsessions pel Triangle de les Bermudes, els ovnis i els llibres. Aquesta darrera obsessió, potser, és la que la va portar a escriure, qui sap! I Oriol Sauleda (El paller), de Sant Pol de Mar, col·leccionista d’històries, espantat i meravellat de com va el món. Poeta, per dir-ho així. Pot contenir traces de records. Creu en la vida després del part. Ambdós guanyadors del Premi Martí Dot, dues de les veus més punyents i irreverents del moment. Cloenda amb espai de micròfon obert a tothom que hi vulgui participar. En acabar compartirem un aperitiu. Activitat programada amb la Regidoria de Joventut.
 • Dijous 9/5/19 a les 20:00 h a la Biblioteca Ferrer i Guàrdia: Poemes inèdits. Club de lectura. Glòria Bordons  ens acostarà a l’obra Poemes inèdits de Joan Brossa,  una publicació que comprèn dos poemaris: Gual permanent (1977) i Mapa de lluites (1979-1984), els quals havien quedat inèdits a la mort de Brossa. En aquests llibres es reflecteixen les circumstàncies del context polític d’aquells anys alhora que es reflexiona sobre la creació, la poesia i la vida quotidiana. Tot això salpebrat amb l’humor típic de Brossa que amb la metralladora dels seus versos ens interpel·la. Conduït per: Tònia Minguet i Toni Tomàs.
 • Divendres 10/5/19 a les 21:00 h Arts Escèniques Casal d’Alella:  Pau Vallvé. Concert. De directe explosiu, elèctric, alhora introspectiu i amb més de 20 anys damunt dels escenaris, Pau Vallvé presenta  Lifevestunderyourseat, el 16è disc de la seva carrera i el 5è signat sota el seu nom. Un concert on també hi haurà espai per les cançons més destacades de la seva discografia anterior. Pau Vallvé: Veu i guitarra. Darío Vuelta: Baix i samplers. Victor Garcia: Bateria. Venda d’entrades anticipades a l’Oficina de Turisme.
 • Dissabte 11/5/19 a les 11:00 h Alta Alella Mirgin: Venivinum. Recital i itinerari. Maridatge perfecte: la viola de roda de Marc Egea, la taula índia de Jordi Rallo i la poesia de Salvador Giralt i dels savis del món al voltant d’unes copes de vi. Versos apassionats, històries d’amor, acudits per riure. Tot un cosmos al voltant d’una ampolla perquè el seu és un petit escenari còsmic que fa d’imago mundi. Cal inscripció prèvia al 93 540 87 23 o 93 555 90 55
 • Dissabte 11/5/19 a les 19:00 h a les Golfes de Can Lleonart: XXXVI Mostra Literària del Maresme. Lliurament de premis. Coneixerem les obres guardonades a la fase local de la Mostra Literària. Presentació a càrrec d’Eduard Miró. Amb l’actuació del conjunt vocal Kirias.
 • Del 3 de maig al 16 de juny a Can Manyé, espai d’art i creació: Exposició Inventari de Latung La La, de David Ymbernon “(…) una obra autèntica —la paraula originalitat ha perdut credibilitat en el món de l’art contemporani— com ho és la de David Ymbernon. Autèntica perquè no és una, sinó moltes; una obra complexa o obliqua o transversal. La vella autenticitat d’aquells artistes que no fan més que una sola cosa ja no té cap sentit en la nostra època (…), cal reinventar-la a cada pas i en llenguatges diferents, com ho fan a casa de Latung La La (…). I de color taronja (…) perquè en el món d’Ymbernon TOTS som U.” Joan Maria Minguet Batllori del text POESIA VISUAL entre 620 i 585 NANÒMETRES de l’ESPECTRE.

Informació

Població
Alella
Activitat
Exposició Música Poesia Tertúlia Xerrada
Data
Dissabte, 27-4-19
Diumenge, 12-5-19
Pàgina web
http://www.alella.cat

Deixa un comentari