Espais de Poesia. Aniversari 15 anys.

 

Dinar-ritual amb Marc Sempere-Moya, Marta Darder, Ina Dunkel, Marion Tamme de Aquista i Miquel Àngel Marín.

Celebrem els 15 anys del festival Espais de Poesia a Can Manyé, la seva seu, amb una paella poètica que pretén recuperar l’origen de l’art, és a dir, el ritual. Una paella performada que invoca el Comú, on els presents aportareu el vostre granet d’arròs: poemes, cançons, reflexions, un gest o la vostra presència, única i intransferible. Us hi esperem per compartir i celebrar!

Marc Sempere-Moya, artista multidisciplinari; Marta Darder, poeta i performer; Ina Dunkel i Marion Tamme de Aquista, performers; Miquel Àngel Marín, músic.

Inscripció prèvia a canmanye@alella.cat

Activitat del programa dels 15 anys d’Espais de Poesia.
Més informació a: www.alella.cat/espaisdepoesia

 

DIVENDRES 20 DE MAIG

19 h · Can Manyé, Espai d’Art i Creació
Spectrum
Exposició i recital
Mostra oberta fins diumenge 3 de juliol
Inauguració d’Espais de Poesia i de l’exposició de Marta Bisbal Torres amb recital dels poetes del projecte.
La fotografia és un procediment que participa d’un espectacle de (des)aparicions, de presències i absències. A partir de la creació d’un arxiu de fotografies vernaculars, Spectrum té la intenció d’amplificar les lectures difuminades que aquestes aporten a causa de la intervenció de l’atzar o de l’error; així pretén recuperar la memòria de les imatges i contribuir a un joc casual i il·lusori de transformacions.
Un grup de poetes vinculats a les arts visuals i conformat per Vicenç Altaió, Anna Gual, Joan Navarro, Chantal Poch, Gabriel Ventura i Ester Xargay, ha estat convidat a endinsar-se en les imatges i a copsar a través del llenguatge la part que hi falta, a establir una relació amb els buits i els plens d’uns fragments de paper peribles i caducs.

 

DISSABTE 21 DE MAIG

De 10 a 14 h · Plaça de l’Ajuntament
On és casa? 
Trobada-acció participativa
On pertanyem? És pertànyer una elecció? Una elecció de qui? Des d’una saleta d’estar mòbil situada al centre d’Alella es desplega una experiència íntima que ens porta a reflexionar sobre què vol dir ser a casa i sobre la necessitat de sentir-nos-hi, aquí i a molts altres llocs del món. Memòria, rebuda i diàleg. Una instal·lació de Marga Socias amb escenografia de Thomas Roper, acompanyament de Sarah John i referències a l’antologia Jo soc vosaltres, sis poetes de Síria (Sodepau, Pol·len i Godall Edicions, 2019) a cura de Mohamad Bitari.
Apte per a públic familiar. Sessions cada 15 minuts.
Activitat programada amb la Comissió de Cooperació Internacional.

19.30 h · Bouquet d’Alella
Sota l’escorça 
Concert
Sota l’escorça és el nom del projecte de la cantant i compositora Raquel Herreros qui, motivada pel desig de musicar versos de Màrius Torres, presenta el seu primer treball original. Un viatge sonor a través de l’imaginari i de l’obra del poeta que s’acompanya d’esbossos de la seva trajectòria vital, tot navegant entre estils com el jazz, el pop i el so mediterrani.
Raquel Herreros, veu i composició; Dani Ferruz, piano.
Bouquet d’Alella oferirà una copa de vi.
Inscripció prèvia a canmanye@alella.cat

 

DIUMENGE 22 DE MAIG

12 h · Pati de Can Manyé, Espai d’Art i Creació
15 anys d’Espais de Poesia 
Dinar-ritual
Celebrem els 15 anys del festival Espais de Poesia a Can Manyé, la seva seu, amb una paella poètica que pretén recuperar l’origen de l’art, és a dir, el ritual. Una paella performada que invoca el Comú, on els presents aportareu el vostre granet d’arròs: poemes, cançons, reflexions, un gest o la vostra presència, única i intransferible. Us hi esperem per compartir i celebrar!
Marc Sempere-Moya, artista multidisciplinari; Marta Darder, poeta i performer; Ina Dunkel i Marion Tamme de Aquista, performers; Miquel Àngel Marín, músic.
Inscripció prèvia a canmanye@alella.cat

19 h · Jardins de Cal Marquès
Poetada
Recital
Quatre dones poetes, dues generacions, la paraula escrita i la paraula dita. Anna Aguilar-Amat cercarà un espai entre el dolor, el riure, la perplexitat i el despropòsit de viure. Joana Bel ens durà del símbol a la consciència. Àngels Moreno tractarà la relació entre l’amor i la follia, la memòria i l’escriptura com a entramat de sentit. Raquel Santanera Vila dirà el nus de les rates, la corona que volen totes i el neguit de negar la vida comuna i la salvació o condemna d’alliberar-te.
Recital amb acció artística de Marta Darder.
Activitat programada amb la Regidoria d’Equitat.
Inscripció prèvia a canmanye@alella.cat

 

DIMECRES 25 DE MAIG

19 h · Biblioteca Ferrer i Guàrdia
Poesia, escriure’n i traduir-ne
Col·loqui
Marta Pera i Jèssica Pujol, poetes i traductores, ambdues amb arrels a la comarca, conversaran per tractar el vincle entre creació i traducció, entre les llengües del món i els llenguatges interiors, entre el jo i el qui escriu, entre la veu d’altri, la pròpia i l’experimentació.

 

DIVENDRES 27 DE MAIG

18.57 h · Espai Jove, Antigues Escoles Fabra
Crits tacats  
Tarda de poesia jove
Trobada oberta on compartir lliurement lletres, poesia i vi. L’artista Jordi Boldú, artífex de tipografies i escampalls poètics, ens aplega al voltant del vers per escoltar-lo, dir-lo, posar-lo dins la copa o expandir-lo. Una acció conjunta i imprevisible, quasi com tots els somnis tacats de poesia, vi i joventut. És imprescindible que tothom vingui amb una copa de vidre i un crit/vers estimat, com a mínim, a les butxaques.
Activitat programada amb la Regidoria de Joventut.

21 h · Sala gran de l’Espai d’Arts Escèniques
Fiat Lux 
Concert
Tarta Relena presentarà el seu nou disc, Fiat Lux, una exploració del concepte de ciclicitat a partir del record, la nostàlgia i l’evocació de sentiments. Els poemes d’amor que va escriure Safo de Lesbos o les cançons tradicionals sefardites tracten la mateixa problemàtica emocional a què ens enfrontem com a individus del 2022. Sigui a la Grècia arcaica, a l’època medieval o en plena pandèmia mundial, el jo passa pels mateixos processos de joia i dolor, els tanca i en recomença de nous, sense poder evitar el transcurs de les coses. Cada jo poètic s’il·lumina entremig de tots els altres per dir el que ha de dir.
Marta Torrella Martínez i Helena Ros Redon, intèrprets.
Preu: entre 14 i 18 €. Venda d’entrades: Oficina de Turisme, alella.koobin.cat o a taquilla 1 hora abans de l’espectacle.

 

DISSABTE 28 DE MAIG

11 h · Alta Alella
Poesia i dansa entre vinyes
Recital
La poeta Laura Torres Bauzà, autora de L’inhabitable (Galerada, 2016), 52è Premi de Poesia Amadeu Oller, i d’Els Temps Últims (Viena, 2021), III Certamen Art Jove de Poesia Salvador Iborra 2020, ens guiarà a través d’un recorregut entre les vinyes i els paratges d’Alta Alella acompanyada de la ballarina Helena Pellisé. Poesia, dansa i territori.
Alta Alella oferirà un tast de vins.
Inscripció prèvia a canmanye@alella.cat.

 

DIUMENGE 29 DE MAIG

Tot el matí a la Plaça de l’Ajuntament
Tercera trobada d’editorials comarcals: fira, recital i presentacions
10.30 h · Inici de la fira, parades i obertura 
L’Associació de Relataires, Índex Edita, Quaderns de la Font del Cargol, Vibop Edicions i Voliana Edicions tornen a reunir-se per fer-nos descobrir de ben a prop els segells i la creació literària de la comarca, aquest any amb Pont del Petroli com a editorial convidada.
Coordina: Albert Calls.
11 h · Alella diu Maria Oleart, recital
Alellencs i alellenques llegeixen versos del recull Jo pregunto (Ajuntament d’Alella, 2007) com a homenatge a Maria Oleart en el 25è aniversari del premi literari que duu el seu nom.
Coordina: Pep Casas.
12 h · La Maresma publica poesia, presentacions
Les editorials, amb els seus autors i autores, prenen la paraula per presentar una tria de novetats en poesia. Acte acompanyat de signatura i venda de llibres.

18.30 h · Can Manyé, Espai d’Art i Creació
A la Taigà 
Presentació
Aina Riera, poeta i periodista mallorquina, és la guanyadora del XXIV Premi Alella a Maria Oleart amb A la Taigà (Fonoll, 2022). Recull basat en Agafia Lykov, una dona que viu aïllada en una isba des de fa més de quaranta anys, sola enmig de la intempèrie i de la neu a la Sibèria meridional. L’autora conversarà amb Caterina Riba, membre del jurat, i mirarem de descobrir què s’amaga rere el fred, l’austeritat i el silenci.
Activitat amb la participació d’alumnes del taller de creació literària de Can Lleonart, dirigit per Elisenda Guiu.

 

ACTIVITATS A L’ENTORN

Dimecres 20 i divendres 22 d’abril 
Poesia a escena 
Taller
Grups de 4t de les escoles d’Alella, Fabra i Serreta
Creuar els límits de les disciplines artístiques amb la poesia, de la mà de l’artista i poeta David Ymbernon. Bastir l’expressivitat poètica mitjançant un treball que s’escenifica amb la participació de tothom. De l’objecte i la poesia visual com a llavor, a la performance o poesia escènica.

Dimecres 27 d’abril   
El camí que va de l’autor a l’oient 
Taller
17 h Can Manyé, Espai d’Art i Creació
Sessió de Josep Pedrals sobre recitació on es treballaran, durant més de dues hores i en grup reduït, aspectes com la lectura musical i la lectura semàntica del text, la denotació i la connotació en l’expressió oral, el llenguatge del cos en la transmissió del poema o el balanç entre l’excés i la moderació en la interpretació poètica.
Inscripció prèvia a canmanye@alella.cat

Dijous 5 de maig     
Despertar-me quan no dormo 
Club de lectura
20 h Biblioteca Ferrer i Guàrdia
Parlarem de Despertar-me quan no dormo (Proa, 2021), poemari de Miquel Desclot.
Coordina: Tonia Minguet Pla.

Divendres 20 de maig 
Escapat de l’oradura 
Taller i recital
Grups de 1r de batxillerat de l’Institut Alella
Josep Pedrals explicarà l’evolució de la poesia catalana entre barroc i neoclassicisme als alumnes de 1r de batxillerat de l’Institut d’Alella amb un recital comentat, situant en el context històric el moviment, els autors i les peces més importants del període modern: del Rector de Vallfogona i Francesc Fontanella fins a Agustí Eura i Joan Ramis.

Diumenge 5 de juny  
ArtAtzAr 
Acció i taller de poesia visual
12 h Can Magarola
La mística, la ironia, l’instint, la intuïció, els símbols… són forces de resiliència. Amb la saviesa ancestral de les cartes del Tarot, així com amb objectes, frases, paraules i el joc que l’atzar pot oferir, l’artista Victòria Pujadas i la poeta Joana Bel proposen l’experiència participativa de convertir forces i materials en poesia visual.

Dilluns 4 de juliol   
El Price dels poetes  
Col·loqui i projeccions
19 h Sala gran de l’Espai d’Arts Escèniques
El 5 d’octubre de 2020 el Teatre de la Biblioteca de Catalunya va acollir, organitzat per Memorial Democràtic, el 50è aniversari del Primer Festival Popular de Poesia Catalana celebrat originàriament a la sala Gran Price, recital multitudinari contra la dictadura enregistrat per Pere Portabella. Les pel·lícules Poetes, 50 anys després (2021), d’Ona Balló i Carles Torres, i Gosar poder (2021), d’Isaki Lacuesta, ens hi acosten des d’una visió actual. Col·loqui de presentació amb la directora Ona Balló, la poeta Míriam Cano i el crític d’art Manuel Guerrero.
Activitat en col·laboració amb el festival Poesia i +.
Reserva d’entrades: Oficina de Turisme, alella.koobin.cat o a taquilla 1 hora abans.

 

POESIA 2.0

Omplim la xarxa de poesia

Us convidem a compartir poemes i fotografies amb el hashtag #espaisdepoesia

 

EXPOSICIÓ

Can Manyé, Espai d’Art i Creació

del 20 de maig al 3 de juliol

Spectrum, de Marta Bisbal Torres

Amb la participació de Vicenç Altaió, Anna Gual, Joan Navarro, Chantal Poch, Gabriel Ventura i Ester Xargay.

Informació

Població
Alella
Activitat
Jornades
Data
Divendres, 20-5-22
Diumenge, 29-5-22
Adreça
A diversos punts de la població

Deixa un comentari