Publicat el 21/03/2022

L’Endofest és una iniciativa personal d’Anna Bassols Duran, una jove de 31 anys de Premià de Dalt diagnosticada d’endometriosi

 

 

El  dissabte 30 d’abril tindrà lloc a Premià de Dalt (Maresme) l’Endofest, un festival de música organitzat per l’Ajuntament de Premià de Dalt i KOSMO que vol combatre el silenci social al voltant de l’endometriosi, una malaltia ginecològica poc coneguda que pateixen una de cada deu dones en edat fèrtil. Els beneficis es destinaran a la investigació de l’endometriosi a l’Hospital Clínic.

El Parc de Can Verboom de Premià de Dalt (Maresme), amb un aforament d’unes 3.000 persones, acollirà durant tot el dia els concerts en directe de: Buhos, Marcel i Júlia, Judit Neddermann, Marion Harper, Le Nais, Tona Gafarot, Núria Cortacans, Dj elturtel i ABDJ’s.
També hi haurà un espai gastronòmic amb foodtrucks, zona infantil i un market amb productes especialment dirigits a les dones.

Les entrades de l’Endofest estan a la venda a codetickets https://entradas.codetickets.com/entradas/festival-endofest, a través del compte d’Instagram @endofest2022  i a través de la web http://www.endofest.cat/

El festival és una iniciativa personal de l’Anna Bassols Duran, una jove de 31 anys de Premià de Dalt. Segons explica l’Anna, “ara fa tres anys, el dolor que tenia cada mes amb la regla des de petita es va convertir en quelcom totalment inaguantable i incapacitant”. Després de múltiples entrades d’urgències a l’hospital on no li sabien diagnosticar l’origen del seu dolor, finalment li van posar nom al que li passava: endometriosi. “Amb el diagnòstic vaig alliberar part de la frustració i el sentiment d’incomprensió però també van aparèixer molts dubtes i pors”, explica l’Anna, que admet que “la primera pregunta que em va venir al cap va ser: podré ser mare?”. Mentre organitzava l’Endofest, l’Anna va passar per diversos tractaments de reproducció assistida fallits. “He decidit combatre la incertesa, la impotència, la ràbia i la por que sento amb superació, motivació, empenta i il·lusió”.

Què és l’endometriosi?
L’endometriosi és una malaltia crònica que es produeix quan l’endometri, el teixit que recobreix l’úter, creix i s’implanta fora de la cavitat original. Acostuma a afectar el peritoneu pelvià (membrana que cobreix la cavitat abdominal), els ovaris, les trompes de fal·lopi i la resta de la regió pelviana, incloent-hi l’intestí, la bufeta i el recte.
Aquest teixit desplaçat respon, com el de l’úter, a les hormones que produeixen els ovaris durant el cicle menstrual, és a dir, prolifera, es desprèn i es produeix una descamació durant la menstruació. Aquesta descamació, que no pot ser exterioritzada del cos, produeix quists ovàrics, nòduls i adherències.
L’endometriosi, malaltia de la qual se’n desconeix la causa, afecta 1 de cada 10 dones en edat fèrtil i és la malaltia ginecològica més freqüent. Sovint se’n retarda el diagnòstic, perquè pot ser asimptomàtica o associar-se a dolors menstruals.

És una malaltia benigna, no cancerígena, que pot tenir un impacte important en la qualitat de vida de les dones que la pateixen. Pot causar dolor, sagnat menstrual abundant i dificultar les relacions sexuals. A més, entre el 30% i el 50% de les dones pateixen d’infertilitat.
Actualment, l’únic tractament de l’endometriosi és l’ús continuat d’anticonceptius per tal de parar el procés i no permetre que la malaltia evolucioni. En alguns casos també es donen tractaments hormonals addicionals o s’opta per la cirurgia.

 

Redacció
Imatge i font: Ajuntament de Premià de Dalt

 

 

 

Deixa un comentari