Endesa instal·la al Maresme plaques metàl·liques amb la silueta d’ocells picots per a protegir l’avifauna | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 07/02/2013

Endesa ha posat en marxa una nova mesura per a protegir l’avifauna al Maresme. L’actuació s’ha realitzat, en concret, en una línia de mitja tensió que passa pels municipis de Mataró, Dosrius i Arenys de Munt i consisteix en la col·locació de plaques metàl·liques amb la silueta d’aus als suports de fusta. D’aquesta manera, els picots, ocells que habiten a la zona, no s’instal·len a l’estructura i es redueix el risc de col·lisió o electrocució. La iniciativa també comporta, de retruc, una millora de la qualitat del subministrament als clients de la comarca, ja que les col·lisions o contactes d’aus amb les infraestructures elèctriques poden suposar una interrupció del servei. Amb la reforma s’han substituït també pals de fusta, ja que es trobaven malmesos per l’acció de les aus, les quals fan forats a l’estructura per fer-hi nius.


Els treballs s’han portat a terme per reduir al màxim el risc elèctric per a les aus que hi habiten o transiten, especialment del picot garser gros (Dendrocopos major). De fet, el sistema, molt conegut i amb resultats òptims als Estats Units, s’ha introduït tenint en compte les característiques d’aquest ocell de la família dels Pícids, una espècie que no emigra i es queda sempre al mateix territori. Les làmines que s’han instal·lat –encarregades, dissenyades i fabricades per una empresa catalana– tenen la figura d’un exemplar d’aquesta espècie, però de dimensions més grans, de manera que quan els picots sobrevolen la zona i observen un altre congènere s’allunyen de la línia elèctrica. A més, compten amb una pintura especial perquè els colors dels ocells –de plomatge negre amb una taca vermella al clatell, grans taques blanques a les espatlles i blanc marronós i vermell per sota– no es desgastin per la seva exposició al sol. 
L’acció, que ha suposat una inversió de 15.000 euros aportada íntegrament per la Companyia, també ha comportat la substitució de 10 suports de fusta que es trobaven malmesos per l’acció dels pica-soques.
D’aquesta manera, s’incrementa la qualitat i la continuïtat del subministrament elèctric al Maresme. Així, Endesa uneix la voluntat sostenible i de suport i protecció de l’avifauna amb el compromís de servei als més de 4 milions de clients que té a Catalunya.
Aquesta nova actuació de protecció de l’avifauna és el resultat d’una prova pilot iniciada el mes de juny del 2012 a Alcover, a l’Alt Camp. Donat l’èxit del programa, la Companyia ha exportat la iniciativa a les comarques de la Conca de Barberà, i recentment, al Maresme

Deixa un comentari