Els productors calculen que les gelades han malmès 13.750 quilos de pèsol garrofal de Llavaneres | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 04/03/2012

Els productors de pèsol garrofal de Llavaneres calculen que les gelades han malmès 13.750 quilos de pèsols, cosa que suposarà unes pèrdues globals de 84.400 euros, als quals s´hi han d´afegir 12.200 euros més de pèrdues pels danys als conreus de carxofes i faves d´alguns d´aquests agricultors. Aquesta informació servirà de base per a la reclamació que vol tirar endavant l´Ajuntament de Llavaneres, i que es vol completar amb un peritatge professional.


Des del consistori s´han recollit ja les valoracions dels danys realitzades per part dels agricultors afectats. De moment, han presentat la reclamació els cinc productors de pèsol garrofal de Llavaneres. A les pèrdues econòmiques pels danys ocasionats per les glaçades als conreus de pèsol, s´hi han de sumar també els danys als conreus de faves i carxofes. El global de les pèrdues, segons aquesta primera valoració, puja a 96.600 euros. Només de pèsols s´han perdut 13.750 quilos. Ara, el consistori està buscant preus per encarregar un peritatge professional de les pèrdues.
D´altra banda, arran de la primera reunió d´avaluació dels danys, l´Ajuntament de Llavaneres va sol·licitar formalment ajut al Consell Comarcal, i la resposta ha estat afirmativa. L´administració comarcal coordinarà la reclamació d´ajuts dels pagesos del Maresme. Des de l´Àrea de Promoció Econòmica ja es van adreçar, el passat dimecres 29, un escrit a tots els consistoris. Se´ls demana informació sobre l´afectació que les gelades han causat en els conreus. Un cop es disposi de tota la informació, s´adreçaran al Departament d´Agricultura de la Generalitat. A la petició, hi adjuntaran un informe del tècnic meteoròleg del Consell Comarcal amb informació dels dies que es van provocar més gelades i quins graus es van registrar.


El dimecres 29 de febrer, al vespre, els regidors de Promoció Econòmica, Carlos Bartomeu, i de Relacions amb Empresaris i Comerciants, Antonio Costa, es van reunir amb els afectats per analitzar la situació i els passos a fer en endavant. Es va informar que des de la Regidoria s´ha fet un primer contacte amb l´oficina comarcal del Departament d´Agricultura del Mercat de la Flor, que els va notificar que no fan valoracions de danys però que, en canvi, sí valoraran les pèrdues anuals i, en funció dels resultats, tramitaran la sol·licitud de deducció del 30% de l´IRP a nivell comarcal si les inclemències meteorològiques malmeten més del 30% de la producció anual.

Deixa un comentari