Publicat el 31/10/2018

Els pastissers catalans preveuen mantenir les vendes de panelletsEl gremi alerta de productes industrials amb patata en comptes de massapà per abaratir-los respecte dels artesans

El Gremi de Pastisseria espera mantenir les vendes respecte els anys anteriors. La previsió és despatxar un 250.000 quilos.
Segons informa el gremi, els de pinyons són els panellets que més es venen, un 75%. D’altra banda, enguany hi ha també propostes menys tradicionals com els panellets de gerds deshidratats amb xocolata blanca o negra, els de castanya o els de crema catalana. A més, els pastissers del Gremi també destaquen la creixent tendència a cobrir de xocolata aquest dolç de tardor, com si fos un bombó.
El gremi recomana apostar pels panellets artesans de pastisseria, sense conservants ni colorants, i alerta que els industrials són elaborats amb fècula de patata en comptes de massapà per abaratir-los.

Encara que hi segueix havent incertesa sobre l’inventor del panellet, tot sembla indicar que el seu origen es troba en els antics cultes funeraris. Era en aquest tipus d’esdeveniments on es portaven panets petits com a ofrena a l’església o a les tombes dels difunts.
D’altra banda, també es creu que van a ser els àrabs els qui van crear aquesta tradició pel seu tipus de massa, però els primers indicis que es tenen sobre els panellets són de finals del segle XVIII. En un principi, eren elaboracions que es feien a les masies després de la recol·lecció de la fruita seca. Però aquests dolços van anar evolucionant i més tard, es podien adquirir per Tots Sants i després de celebracions religioses, passant a ser considerat un aliment beneït.

 

Deixa un comentari