Publicat el 20/03/2020

Sobre la polèmica de Sant Jordi asseguren que “es farà quan es pugui” i reclamen el consens dels gremis

Els productors de flor i planta afronten l’enèsima crisi sectorial amb la paralització de l’activitat pel coronavirus. “Les flors aniran a la brossa i les plantes estan a punt però no hi ha venda”, es lamenta el portaveu del Mercat de Flor i Planta Ornamental, Ignasi Ruiz, en una entrevista a l’ACN. El sector, avisa, venia ja d’una situació “precària” i tem que “un cop així podria ser letal”. Els floricultors tot just engegaven la campanya de primavera, que suposa entre un 50% i un 60% de la facturació anual, que es perdrà. En relació a la polèmica sobre la data en que s’hauria de celebrar Sant Jordi aquest any, Ruiz demana consens als gremis de llibretes i floristes i recorda que “la festa és de tots” i que “es farà quan es pugui”.
La seu del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, amb seu a Vilassar de Mar (Maresme), està del tot tancat. No hi ha activitat i la imatge que descriuen els floricultors és desolador. La flor tallada espera a les cambres frigorífiques, però el seu destí acabarà sent, inevitablement, la brossa.

Una cosa semblant passa amb les plantes, que no aturen el seu creixement als hivernacles i hauran d’esperar fins a la propera primavera. “No podem distribuir ni fer res”, es lamenta el portaveu del Mercat, Ignasi Ruiz. La crisi del coronavirus ha enganxat el sector en un moment important a nivell econòmic, però les vendes, aquest any, sembla que no es produiran.

En tractar-se d’un producte viu, a més, el marge de maniobra és pràcticament nul. “Les plantes estan vives i segueixen el seu procés. No saben que fem els humans i el seu procés biològic està en marxa i no es pot aturar”, explica el portaveu del Mercat, que mira de reüll com en altres països europeus, com Holanda o Itàlia, ja s’ha llençat moltíssima producció.

“Ja veníem d’una situació econòmica precària i un cop d’aquest tipus pot ser letal”, sentencia Ruiz. La facturació de la primavera és més de la meitat del que factura el sector al llarg de l’any, amb exportacions a França i a altres indrets de l’estat espanyol: “És molt greu que desaparegui perquè és el moment més fort econòmicament”.

De cara al futur, les previsions tampoc són optimistes. Un cop es pugui superar la crisi sanitària, avisa Ruiz, la societat haurà quedat “debilitada” i les flors i les plantes no seran una prioritat: “Són un article de luxe. Abans hi ha el menjar i moltes altres necessitats. Encara que ens tornem a organitzar ens trobarem una societat que consumirà menys”.

La polèmica de Sant Jordi

El portaveu del Mercat de Flor i Planta Ornamental , Ignasi Ruiz, ha sortit també al pas de la polèmica sobre la data de Sant Jordi d’enguany. Mentre el gremi de llibreters s’oblida ja de sortir al carrer el 23 d’abril, els floristes insisteixen en mantenir la data fins que la crisi sanitària ho faci del tot inevitable. I el Mercat fa una crida a la calma.

“La situació de Sant Jordi no està a les nostres mans i es farà quan es pugui”, avisa Ruiz. El portaveu del Mercat assegura que cal estar atent a veure què passa cada dia i recorda als gremis que la festa “és de tots” i necessita també que la gent estigui animada. “És una festa molt gran i es difícil que un de sol digui quan i com es farà”, ha sentenciat.

 

ACN Vilassar de Mar

Imatge: mercatflor.cat

Deixa un comentari