Publicat el 08/02/2022

Els contenidors d’Humana el 2021 recuperen 619 tones de tèxtil usat al Maresme, per a donar-los una segona vida

 

L’entitat sense ànim de lucre recupera l’equivalent a 2,5 milions d’articles de roba, que podran allargar-ne la vida útil via reutilització i reciclatge.

 

La recollida selectiva del residu tèxtil per part d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo ha augmentat un 3% a la comarca del Maresme al 2021. Així es desprèn del balanç realitzat per l’entitat, que l’any passat hi va recuperar 619 tones de tèxtil usat per a donar-les una segona vida amb un benefici ambiental i social.
La reutilització del tèxtil és clau per a l’economia circular i la creació d’ocupació verda, per això aquesta organització aposta des de fa 35 anys per donar una segona vida als articles de roba que no s’utilitzen.

L’entitat sense ànim de lucre va recuperar 619 tones l’any passat per 599 de l’exercici anterior, la qual cosa es tradueix en un increment del 3,3%. El residu tèxtil (roba, calçat, complements i tèxtil de llar), que es diposita en els contenidors situats en la via pública, equival a 2,5 milions d’articles de roba que són classificats a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental).
La major part tindrà una segona vida: el 50% es pot reutilitzar i més del 35%, reciclar. “Estem molt agraïts per les donacions de la ciutadania i molt contents de l’increment en la recollida selectiva. Tanmateix, encara queda molt camí per recórrer”, afirma Àgata Soler-roig, responsable de l’àrea de Recollida d’Humana a Catalunya.

El 40% de la roba que tenim als armaris no s’utilitza en tot un any. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) calcula que es generen anualment 166.000 tones de residu tèxtil a Catalunya; cada ciutadà en llença aproximadament 20 kg de mitjana, però malauradament els gestors autoritzats només en recuperen una petita part.
“La recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: el 50% se’n pot reutilitzar i més del 35%, reciclar. Per això és important que es dipositi en un contenidor de roba; resulta obvi, però gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat”, insisteix Àgata Soler-roig, “sinó a la fracció resta i posteriorment en un abocador o una incineradora”.

La reutilització del tèxtil contribueix a la reducció d’emissions de CO2: per cada kg de roba recuperada (i que no acaba en un abocador per a ser incinerat) s’evita l’emissió de 6,1 kg de CO2, segons un estudi de la Federació Humana People to People. Les més de 619 tones recollides l’any passat al Maresme han evitat 3,78 milions de tones de CO2 a l’atmosfera.

A aquest benefici ambiental cal afegir-ne el social: és la creació d’ocupació verda, Humana genera un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n’obtenen es destinen a iniciatives socials: després de més de tres dècades d’activitat, tres milions de persones s’han vist involucrades als programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals; són projectes centrats en la formació de professors de primària, l’impuls de l’agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres accions.

Per municipis, l’entitat sense ànim de lucre ha recollit més roba a:

  • Vilassar de Mar 89,5 tones
  • Pineda de Mar 71 tones
  • Arenys de Munt 59 tones
  • Calella 52,6 tones
  • Mataró 10,9 tones

Sobre Humana Fundación Pueblo para Pueblo
Humana Fundación Pueblo para Pueblo promou des del 1987 la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i du a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia així com d’ajuda local i agricultura urbana al territori més proper. La seu central és a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i disposa de delegacions a Madrid, Andalusia, Astúries, Comunitat Valenciana i Galícia. L’entitat genera un lloc de treball indefinit a temps complet per cada 30.000 kg de tèxtil recollit. Forma part de l’Asociación Española de Fundaciones, la Federación Española de la Recuperación y el Reciclaje, l’Associació de Moda Sostenible de Barcelona i la Federació Humana People to People.

Redacció
Imatge i font: Humana
Fundación Pueblo para Pueblo

 

 

Deixa un comentari