El Teatre Auditori de Granollers estrena noves mesures d’accessibilitat
El TAG millora l’accessibilitat del seu equipament i d’alguns dels seus espectacles a l’introduir nous elements i mesures com els bucles magnètics, per tal de fer espectacles més inclusius i oferir solucions més eficients al públic
Gràcies al patrocini de l’empresa Grifols, el TAG ha adquirit nous elements d’accessibilitat, com els bucles magnètics portàtils, per tal d’oferir una millor experiència a les persones amb dificultats auditives.
En total s’han comprat 48 auriculars d’ajuda auditiva i 18 bucles magnètics individuals, per tal d’oferir-los a tots els espectadors i espectadores que ho necessitin, els quals podran gaudir del so de l’espectacle d’una forma més nítida, sense sorolls ni molèsties pel so ambient de la sala. Seguint la normativa de la Covid-19, s’han adquirit 300 auriculars d’ajuda auditiva que son d’un sol ús.
Els bucles magnètics estan pensats per aquelles persones que necessiten d’ajuda auditiva i que utilitzen pròtesis auditives que són compatibles, com poden ser la majoria dels audiòfons o implants coclears.
Els bucles magnètics son especialment efectius en espais grans i amb sostres alts, tal com succeeix en un teatre.
A vegades, el so ambient o la distancia que hi ha amb l’interlocutor dificulten la comunicació i aquests elements representen una gran millora també per a la gent gran que ha deixat d’anar al teatre perquè no hi sent bé, ja que amb aquests aparells podrà obtenir un so més nítid i clar, per seguir gaudint dels espectacles sense cap dificultat.
Quines millores d’accessibilitat s’han dut a terme a l’equipament del TAG?
• Senyalització de les portes de vidre de l’entrada per evitar accidents. S’ha enganxat el logotip de l’equipament als vidres amb una doble franja de color blau, a l’alçada recomanada
• Senyalització d’un rètol amb un plànol-esquema de la distribució de la planta de l’edifici; Aquesta mesura serveix per indicar la ubicació de les escales i té un tractament en alt relleu i en braille, per a persones cegues o amb certes dificultats visuals.
• Senyalització al terra de la Sala Gran de les localitats PMR (persones de mobilitat reduïda). A la Sala Gran del Teatre Auditori de Granollers estan marcades a terra les localitats PMR, amb una icona de cadira de rodes de 40 x 40 cms.
Espectacles accessibles de la temporada 2020/2021
Es van programar 7 espectacles accessibles que, més enllà dels bucles magnètics, també ofereixen altres tipus d’elements accessibles, com és la subtitulació (per persones amb discapacitat auditiva), l’audiodescripció (per a persones amb discapacitat visual) o la llengua de signes (per a persones sordes signants).
Mrs. Daloway (4 d’octubre de 2020) – Suite Toc núm. 7 (30 d’octubre de 2020) – Señora de rojo sobre fondo gris (3 de desembre de 2020) – El pot petit (6 de desembre de 2020) – El mètode Gronhölm (13 de març de 2021) – Sóc feliç (2 de maig de 2021) – La cabra o qui és Sylvia? 14 de maig de 2021)
Apropa Cultura
Apropa Cultura és un programa social que neix l’any 2006 amb la voluntat de millorar la vida de les persones en situació de vulnerabilitat a través de la cultura.
Obren les portes de teatres, museus, auditoris i festivals d’arreu de Catalunya perquè aquests col·lectius tinguin accés a la seva programació habitual.
Es tracta d’ una xarxa inclusiva de programadors culturals que s’uneixen per a facilitar l’accés a la cultura a les persones en situació de vulnerabilitat de la mà de les entitats socials. El Teatre Auditori i el conjunt d’espais d’Escena grAn hi estan adherits i durant l’any 2020 ha permès que més de 230 usuaris accedissin als equipaments d’Escena grAn a través d’aquest programa.
Concretament el Teatre Auditori de Granollers ha acollit durant l’any 2020 més de 16 entitats, que amb 18 visites han portat a l’equipament 196 usuaris i els col·lectius que més l’han visitat han estat els procedents de Discapacitat intel·lectual, Infància i Joventut i Salut Mental.
A més a més dels descomptes col·lectius per grups, el Teatre Auditori de Granollers també ofereix descomptes a les persones amb discapacitat que venen al teatre de forma individual, sense formar part de cap col·lectiu.
Des del TAG s’ofereix un 15% de descompte sobre el preu de l’entrada a la persona que porta el certificat o carnet de discapacitat i al seu acompanyant. En el cas que la persona discapacitada tingui reconegut el barem de tercera persona, l’acompanyant del titular pagarà el 50% del preu de l’entrada.
Campanya #lliuresdestigma
Aquest any, Apropa Cultura ha volgut dedicar la Temporada a la Salut Mental sota el lema #lliuresdestigma.
Al llarg d’aquests darrers mesos han fet activitats especials dedicades al col·lectiu i han organitzat una Jornada d’Accessibilitat i Diversitat dedicada a Cultura i Salut Mental.
També han engegat una nova campanya a les nostres xarxes socials també sota el mateix lema #lliuresdestigma oferint petites píndoles de coneixement interessants que vinculen el paper de la cultura i l’estigma que pateixen les persones amb problemes de salut mental.