Publicat el 13/10/2021

La mostra, que es pot veure fins al 31 d’octubre a la Casa de Cultura, reuneix una trentena de nagues, uns éssers gairebé mitològics

Una trentena de nagues, unes criatures amb cap humà i cos de serp, s’han instal·lat fins al 31 d’octubre a la Casa de Cultura. Allà és on poden ser visitades per totes les persones que vulguin aprofitar l’ocasió excepcional que suposa poder veure al Masnou obres d’uns dels artistes catalans contemporanis més singulars i reconeguts arreu del món: Evru/Zush. No en va, una versió més extensa de “Tornar a ser”, produïda per la Galeria Senda, va rebre el premi GAC, Gremi de Galeries d’Art de Catalunya, a la millor exposició en galeria de temporada el 2020.

El mateix creador, alter ego d’Albert Porta, va acudir a la Casa de Cultura del Masnou divendres passat, 8 d’octubre, per participar de la inauguració de la mostra. Van assistir-hi més d’una vintena de persones, que van poder endur-se una acurada publicació que conté diverses nagues. Evru/Zush va signar, amb simpatia i visiblement satisfet, els exemplars de totes les persones que li ho van demanar.
A l’hora de fer els parlaments, l’artista va relatar que les nagues “són retrats emocionals, una forma de psicoanalitzar-me”. Alhora, i fent justícia al caràcter gairebé místic d’aquestes criatures, va confessar no tenir clar d’on provenen: “D’un altre món –especulava-, i aquí estan ara per a què pugueu veure-les tots vosaltres”.  En certa manera, cal agrair a les nagues que rescatessin Evru/Zush d’haver estat “entotsolat”durant uns anys, un terme utilitzat per Sònia Hernàndez, coordinadora de la mostra masnovina, en un dels textos que conté la publicació esmentada. De fet, el mateix artista va afirmar en la seva locució que aquesta sèrie de dibuixos van posar fi a un període en el que va “deixar de ser i de fer art”, com a “jubilat” que va afirmar ser.

Al seu torn, l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, va afirmar que “és un privilegi que els nostres veïns i veïnes puguin gaudir d’aquesta exposició, amb obres d’un artista reconegut internacionalment”. Oliveras va confessar que les nagues li transmetien “inquietud”, si bé va  destacar les reflexions que poden suscitar, al voltant de “l’estat de l’ànima i la relació amb el subconscient”.
A l’inici de l’acte, Neus Tallada, regidora de Cultura, va agrair la col·laboració de la Galeria Senda i la feina conjunta que ha dut a terme amb l’Ajuntament, tant a l’hora de realitzar la publicació que es pot trobar a la Casa de Cultura com en la mateixa organització de l’exposició.
Va recordar, a més, que fins al 17 d’octubre es pot veure una altra mostra al Masnou, a l’Espai Casinet, que s’ha organitzat amb la col·laboració de la Galeria Senda. Es tracta de “Miscelánea de saberes inútiles”, del fotògraf Jordi Bernadó. Al fil d’això, Chus Roig, codirectora d’aquesta sala d’exposicions barcelonina, va manifestar sentir molta il·lusió pel fet d’organitzar aquests esdeveniments al Masnou. A l’acte també va acudir-hi Carlos Duran, fundador de la galeria i un apassionat confés de l’obra d’Evru/Zush.

Durant la seva dilatada carrera, Evru/Zush ha abordat de manera recurrent la representació de la figura humana i el desig de crear un territori propi, fins al punt d’haver fundat un estat imaginari, l’Evrugo Mental State, amb bandera, himne, idioma, moneda… S’ha definit a si mateix com a artista, científic i místic amb un neologisme de factura pròpia: ArtCienMist.
També ha explorat l’art com a teràpia, a través de les eines digitals. De fet, ha utilitzat aquest llenguatge expressiu en diverses creacions seves, a més a més de la pintura i l’escultura. Museus de primer nivell, com el Centre Pompidou de París, el Reina Sofía de Madrid o el MACBA de Barcelona, entre d’altres, compten amb obres d’Evru/Zush al catàleg de les seves exposicions permanents. A més, al llarg de la seva carrera ha protagonitzat mostres antològiques en aquests i altres grans temples de l’art, com el Guggenheim i el MoMA de Nova York.

Redacció
Imatge i Font: Ajuntament del Masnou

 

Deixa un comentari