Publicat el 19/12/2023

El passat dissabte, 16 de desembre, es va inaugurar a La Unió la catorzena edició del pessebre monumental, una nova creació del grup de pessebristes de Teià

 

 

La inauguració oficial del pessebre a La Unió va comptar amb Joan Tarradas, membre de la colla, i els parlaments de l’alcaldessa, Gemma Rosell, i del regidor de Cultura, Marià Espel. Ambdós van elogiar la destresa del col·lectiu d’artistes amateurs en recrear escenes vinculades al poble i la tradició nadalenca.

En aquesta catorzena edició, el pessebre monumental de Teià ha experimentat “un canvi excepcional”, segons Francesc Valls, un dels seus autors. En lloc de seguir amb la tradició d’un pessebre extens i visible des de totes les perspectives, el grup ha decidit explorar nous horitzons integrant la fotografia moderna amb figures artesanes de fa vuit dècades.

Aquesta iniciativa pren les seves arrels en un concurs de pessebres que es feia  al Masnou després de la Guerra Civil, on es recompensava als participants amb figures de fang de grans dimensions. Francesc Valls revela que la inspiració va sorgir de les figures guanyadores de l’avi de la seva muller, Pau Terradas, les quals han estat conservades per les seves netes com a llegat familiar. Aquestes figures, corresponents als anys 1943 i 1944, han suposat un repte amb les seves mides imponents, variant entre 30 i 60 centímetres d’altura.

La solució ha estat la creació de diorames específics, que destaquen les figures i mantenen una atenció meticulosa als detalls de l’ambientació. Cada diorama, obra dels pessebristes, representa escenes amb referències locals de Teià i rodalies, mentre que el fons escènic de cada quadre és creat pel fotògraf Joan Josep Pastor, proporcionant una atmosfera panoràmica amb imatges impreses a gran resolució.

L’estructura quadrangular de ferro, amb un empostissat central, permet als visitants observar cada diorama com si fos una finestra, creant una experiència immersiva única. Així, el Pessebre Artístic de Teià no només manté la tradició nadalenca, sinó que també recupera i celebra figures icòniques del passat, transportant als visitants a una època de fa 80 anys.

 

Redacció

 

 

Deixa un comentari