El pèsol i la coca de Llavaneres, productes de garantia | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 23/10/2012

Dimarts 23 al matí, s´han fet les visites de certificació per comprovar que productors i artesans segueixen les indicacions de la marca de garantia de qualitat
Els productors de pèsol de Llavaneres i els artesans de la coca de Llavaneres han atès, dimarts 23 d´octubre, la visita de control de qualitat que, per encàrrec de la Regidoria de Promoció Econòmica de l´Ajuntament, realitza l´empresa Nutrilab SL des de l´any 2009. Els inspectors han visitat primer els quatre obradors de pastissers del poble que elaboren Coca de Llavaneres i, tot seguit, s´han desplaçat fins a les cinc hortes que conreen pèsol garrofal de Llavaneres. L´objectiu, comprovar que segueixen les indicacions de la respectiva marca de garantia de qualitat per poder lliurar-los el corresponent certificat.


Coca de Llavaneres
Per certificar la qualitat de la Coca de Llavaneres, l´Ajuntament encarrega dues visites cada any, també des del 2009. En aquest cas, en els dos informes es determina si l´artesà visitat compleix els requisits del Reglament d´ús de la marca de garantia, després d´analitzar el següent. En quant a la documentació, si tenen registres sanitaris corresponents i la seva vigència. Les condicions higiènico-sanitàries de les instal·lacions, equips, utilatges i materials, neteja i manteniment, del personal manipulador i de les matèries primeres. La composició/ingredients de la coca: si s´utilitzen els ingredients bàsics i si els ténen a l´establiment. Si fan servir l´etiqueta de la marca i, finalment, si el producte acabat reuneix l´aspecte característic en percentatge de greix i proteïnes.
ARTESANS DE LA COCA DE LLAVANERES. En el cas del certificat de la Coca de Llavaneres, en gaudeixen les quatre pastisseries del poble: •Pastisseria Sala Vivés –  •Pastisseria Sala
•Pastiseria Alsina – •Forn Sant Andreu
Pèsol de Llavaneres
Pel que fa al pèsol de Llavaneres, l´empresa certificadora ha constatat in situ que els cinc productors o bé ja han sembrat el pèsol o bé l´estan sembrant. Aquests primers pèsols es podran collir cap al febrer-març, depenent del temps.
A més, han comprovat que els productors visitats compleixin diversos requisits, com ara disposar de la documentació en regla i han pogut analitzar l´estat del camp (si hi ha males herbes, per exemple…). En funció de les pesoleres plantades, es podrà fer ara una estimació dels quilos de producció de l´any que ve, que es calcula que serà similar a la prevista l´any passat; una previsió, recordem-ho que es va veure greument afectades per les gelades de l´hivern.
 
Cap al mes d´abril, es farà una segona visita que servirà per comprovar que el pèsol compleix els requisits que estableix el Reglament d´ús de la marca de garantia de qualitat: que la varietat sigui garrofal, que el sabor sigui dolç i que la finca estigui ubicada a Llavaneres. A més, analitzaran ítems, com ara el tipus de cultiu, el número de m2 total i/o plantes sembrades i l´estimació en kg de pèsol produït (s´estima 1,5kg/planta).
L´últim pas del procés de certificació és l´elaboració d´un informe on es determina si es compleix o no els requisits del reglament, i per tant si pot lluir l´etiqueta de marca de garantia en els seus productes. Una etiqueta que demostra que és pèsol garrofal de Llavaneres i no cap altre.
PRODUCTORS DE PÈSOL DE LLAVANERES
Aquests són els productors de pèsol que gaudeixen de la certificació:
•Horta Rabassa – •Horta Marcó – •Horta Marré – •Horta Graupera – •Horta Marc Pera

Deixa un comentari