El Passeig de Ribera d´Òrrius, o la síntesi de la sensibilitat pel paisatge, la sostenibilitat, la connectivitat i l´optimització de recursos econòmics | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 07/03/2012

La Federació ADF Maresme suma en un projecte d´ordenació d´un passeig la bioenginyeria+estalvi de recursos econòmics+ connectivitat segura pels vianants+ la preservació i millora del paisatge.


N´Oriol Bassa i Vila, enginyer de forests, ha dissenyat i dirigit el projecte del Passeig de Ribera d´Òrrius, finançat per la Generalitat de Catalunya i l´Ajuntament d´Òrrius, que connecta els diferents veïnats d´aquest petit municipi maresmenc, a través de la riera de Cèllecs, compatibilitzant els usos hidrològics de la llera amb el pas de persones i la preservació i millora del paisatge de ribera.


En aquest sentit, on abans únicament hi havia un fondal amb un torrent impenetrable, amb un antic abocador clausurat, avui s´ha convertit en un passeig amable, frescal a l´estiu i asolellat a l´hivern, que conecta de forma segura els diferents veïnats del nucli urbà d´Òrrius, fins fa un any separats per la riera i units per un únic pont, i crea un camí segur pels escolars de l´escola Francesc Macià.


Per executar el projecte, s´ha comptat al màxim amb els valors naturals i paisatgístics propis de l´espai, potenciant la vegetació de ribera, tan en el respecte als exemplars presents inicialment, com en la plantació de llorers com a arbrat viari, mantenint i consolidant els dos ponts existents, i introduint nous materials compatibles amb un medi rural canviant i amb la sostenibilitat, com són l´acer al corten i la fusta, en aquest cas, amb certificat FSC, i el tot-ú de base del camí, que procedeix d´àrids reciclats de runes.


Un capítol a part ha estat el control de les aigües pluvials, on s´ha actuat de forma integrada per evitar l´afectació del camí per l´erosió i pèrdua de sòl, i estalviar maldecaps en el manteniment del futur.


Una altre de les actuacions dins l´àmbit de sostenibilitat, ha estat treballar amb tècniques de bioenginyeria, com la manta o els fiber-rolls, que, usats adequadament, tenen comportaments de protecció de marres i talusos, tan en espais secs com dins de l´aigua, molt similars a les escolleres, però amb costos d´execució molt inferiors, entre un 60 i un 95%, i amb una integració paisatgística més acurada.
Finalment, l´espai on s´ha actuat inclou un aparcament, una àrea de pic-nic, una zona de jocs infantils i un skate pels adolescents.
Ara fa un any que es van acabar les principals actuacions, i el camí està en perfecte estat de conservació. Si voleu, el podeu visitar a Òrrius.
(foto Oriol Bassa)

Deixa un comentari