Publicat el 29/03/2016

Convertir l’autopista C-31 al seu pas per Badalona en una via amable –Via Estructurant Suburbana– i que, per tant, deixi de ser la carretera existent que fractura la ciutat i que actua com a barrera que dificulta la mobilitat entre els barris. Aquest és l’objectiu de la proposta de resolució que els grups parlamentaris de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot, i la CUP-CC han entrat aquest migdia al registre del Parlament de Catalunya a instàncies del Govern municipal de Badalona. 

L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater; el primer tinent d’alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Habitable, Oriol Lladó; i el segon tinent d’alcaldia i regidor de l’Àmbit Badalona Pròspera i Sostenible, Àlex Mañas, han acompanyat als representants dels grups parlamentaris en la presentació de la proposta de resolució. 

Per part de Junts pel sí, la proposta ha estat presentada pel diputat Marc Sanglas; Hortènsia Grau, com a representant de Catalunya Sí que es pot; i Sergi Saladié i Mireia Boya, per part de la CUP-CC. El regidor de CiU i secretari de Territori de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, Ferran Falcó, també hi ha estat present.  

La proposta diu que el Parlament de Catalunya “insta al Govern de la Generalitat a encarregar, conjuntament amb l’Ajuntament de Badalona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, un projecte de transformació de la C-31 al seu pas per Badalona com a Via Estructurant Suburbana tal i com correspon al seu caràcter vertebrador de diferents sistemes urbans supramunicipals, que discorre per un entorn urbanitzat configurant-la com a via ràpida de caràcter urbà”. La proposta també encarrega un estudi sobre possibles models econòmics de finançament del conjunt o d’una part del cost del projecte de transformació.

La proposta de resolució demana al Govern de la Generalitat que impulsi aquest treball de futur de forma compartida amb l’Ajuntament de Badalona i els òrgans de representació al territori com la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona, el Consell Econòmic i Social i el Consell de la Mobilitat.

En el tercer punt, la proposta sol·licita al Govern “que s’atenguin els arranjaments temporals a la zona, ara molt degradada i amb greus problemes de mobilitat, salubritat i seguretat”. Així es demana al Govern que “consideri la construcció de les calçades de l’autopista C-31 en el segon tram previst entre Coll i Pujol i Rambla de Sant Joan com a inversió prioritària pel seu greu impacte urbanístic i social a la ciutat, i inclogui el seu arranjament i que en prevegui la inclusió en el pressupost en vista a la licitació del projecte abans d’acabar la legislatura en funció de les disponibilitats pressupostàries”.

Finalment, la proposta de resolució també demana “desenvolupar de forma consensuada amb els ajuntaments afectats un protocol de mesures a aplicar de restricció del trànsit en aquesta via al seu pas per Badalona i Sant Adrià quan les condicions atmosfèriques augmentin els nivells de contaminació per sobre dels valors límit establerts per la legislació europea de qualitat de l’aire”.

L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha explicat que “l’autopista C-31 és una herència del franquisme que fractura la ciutat i actua com a barrera urbanística, i per això demanem que es transformi en una via de comunicació amable i, al mateix temps, permeable per facilitar la comunicació entre els barris ara separats per l’autopista”.

Dolors Sabater ha afegit que “tal i com la tenim ara, l’autopista C-31 és una greu anomalia a Badalona. Demanem, per tant, que s’acabin els laterals de l’autopista per facilitar la comunicació interna a la ciutat. Però també demanem al Govern de la Generalitat que treballi conjuntament amb l’Ajuntament per dissenyar un gran pla de ciutat que resolgui definitivament el pas de l’autopista per Badalona i s’acabi amb el greuge històric que la ciutat ha patit en els darrers 40 anys”.

Posteriorment, l’alcaldessa de Badalona, acompanyada dels regidors Oriol Lladó i Àlex Mañas, ha tingut una reunió amb el diputat del PSC Raúl Moreno, a qui ha explicat quins són els problemes que genera el pas de l’autopista C-31 al seu pas per la ciutat i per demanar al grup socialista al Parlament que doni suport a la proposta de resolució. 

Reunió de la presidenta del Parlament amb l’alcaldessa
L’alcaldessa ha aprofitat la visita al Parlament per reunir-se amb la presidenta de la cambra, Carme Forcadell. S’ha tractat d’una audiència institucional feta al despatx de la presidenta un cop ja s’havia fet el tràmit al registre de la proposta de resolució relacionada amb l’autopista C-31. Es tracta de la primera audiència que la presidenta del Parlament concedeix a un alcalde en aquesta legislatura

Deixa un comentari