Publicat el 11/11/2021

Del 12 al 21 de novembre el Museu de les Aigües posa a disposició del públic diverses activitats en línea de divulgació científica

Un any més, el Museu de les Aigües se suma a la celebració de La Setmana de la Ciència, una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) que enguany celebra la 26a edició. Del 12 al 21 de novembre es duran a terme nombroses activitats de divulgació científica arreu de tot Catalunya.
Per la celebració d’aquest any, el Museu estrena l’activitat virtual “El repte del mil·lenni”, un joc per conèixer el Museu de les Aigües a través de la visita interactiva i comprometre’s amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, el punt de partida per afrontar la lluita per fer del món un lloc més just i sostenible a nivell social, econòmic i ambiental.
El joc consisteix en accedir a la visita virtual del Museu i trobar punts amagats pels diferents espais. Cada punt, a través de vídeos i enigmes, donarà a conèixer millor els ODS. En finalitzar el joc cada participant haurà obtingut un codi que, en cas de ser correcte, li permetrà resoldre “El repte del mil·lenni”.

A més a més, el Museu de les Aigües, en el seu compromís per la sostenibilitat, també participarà a la Setmana de la Ciència amb altres activitats digitals estretament lligades a la lluita contra el canvi climàtic i la divulgació del paper essencial de l’aigua com a referent en educació.

Com sona l’aigua?
Aquest joc interactiu és un petit viatge per escenaris quotidians on podem trobar l’aigua en diferents situacions, amb una veu que anima a buscar els sons que produeix l’aigua en situacions que acostumem a viure normalment, i que fan so quan les activem.
Els jugadors també podran gravar els seus propis sons, imitant els que han sentit o produint-ne de nous.

Horitzó 2030
”Horitzó 2030” és una audiosèrie de 9 podcasts ens els quals s’hi aborden els principals reptes de la humanitat des d’una òptica global i transversal, en què es fa necessària la implicació activa de persones i empreses, entre molts altres protagonistes.
L’audiosèrie mostra com els ODS estableixen un marc comú per avançar cap a un planeta més sostenible, just i inclusiu.

D’on ve l’aigua de l’aixeta?
El taller proposa un recorregut virtual per la potabilitzadora i activitats interactives per entendre’n el funcionament, així com ser capaços de realitzar un taller de consum domèstic i un tast d’aigües que generi un debat sobre els reptes de la potabilització. És una activitat virtual que farà reflexionar i aprendre sobre els grans desafiaments tecnològics, econòmics i mediambientals que comporta un gest aparentment tan senzill com obrir una aixeta a casa i que en ragi aigua potable.

Origen, rescatem l’aigua
“Origen, rescatem l’aigua” és un llibre gràfic interactiu adaptat a una aplicació en la qual cada persona pot fer evolucionar la història segons quines siguin les seves respostes. Dos  joves necessiten ajuda per recuperar els records de l’aigua i que no s’aturi el cicle. La central de captació i bombament d’aigua s’ha aturat. L’objectiu es que cada persona aprengui a treballar sota pressió i a contrarellotge per tal de tornar a abastir d’aigua tota la població.

H2O! El joc online del cicle de l’aigua
Aquest joc en línia de gestió de recursos té com a objectiu mostrar la complexa xarxa de subministrament d’aigua que necessiten les ciutats d’avui en dia. Els usuaris d’H2Oh aprendran a planificar-ne la distribució i a garantir-ne l’abastiment tant per a empreses com per a persones.
H2Oh proposa crear i ampliar les infraestructures necessàries a mesura que la ciutat creixi, mentre es satisfan les peticions de la població.

La ciència de l’aigua
“La ciència de l’aigua” és una sèrie de 7 vídeos experiments de la mà del divulgador científic Dani Jiménez, ha creat una sèrie de 7 vídeos d’experiments en els que es presentaran reptes i experiments amb l’aigua com a protagonista que es podran realitzar amb materials quotidians, individualment o col·lectivament.

Aqualogia en línia
Mitjançant jocs i aplicacions interactives, aquest programa escolar treballa els usos de l’aigua al centre educatiu, l’arribada de l’aigua a les nostres llars i els tractaments que s’hi apliquen per potabilitzar-la i retornar-la posteriorment al medi en les millors condicions.
Cada cicle de primària disposa d’una unitat didàctica específica adaptada al currículum escolar que es pot fer de manera autònoma, amb la possibilitat de combinar activitats individuals i grupals.

El repte de la biodiversitat al Museu de les Aigües en Minecraft
El Museu de les Aigües proposa viure una aventura al món Minecraft creant un pla d’acció per protegir la biodiversitat i renaturalitzar l’espai, per aconseguir que criïn espècies autòctones i es doni refugi i aliment a la fauna amenaçada.

La complexitat d’omplir un got d’aigua
A través d’una seqüència didàctica protagonitzada per un videojoc interactiu, es donaran a conèixer els recursos i les feines necessaris per garantir que disposem d’aigua les 24 hores del dia. S’aprofundirà en aspectes com la captació, el transport, la distribució, el control o el manteniment de les instal·lacions de l’aigua, i s’haurà d’estar alerta per adaptar-se als canvis de meteorologia, de demanda i d’altres imprevistos.

La factoria de l’aigua
És l’activitat del Museu basada en el tinkering, una metodologia d’aprenentatge de caràcter lúdic que es basa en el lema “pensa amb les mans” i el procés assaig-error.
A partir de cinc reptes relacionats amb les diferents propietats de l’aigua, el canvi climàtic i la sostenibilitat, els jugadors podran experimentar amb noves formes de pintar i de mesurar el temps explorant la immensitat de les propietats de l’aigua i de la seva imaginació.

Per més informació consulta el web de la Setmana de la Ciència o visita el catàleg d’activitats al web del Museu de les Aigües

Redacció
Imatge: El Joc del Mil·leni.jpg
Font: Museu de les Aigues Agbar

Deixa un comentari