El Museu de Cabrils presenta el llibre ‘Sols compto les hores lluminoses. Els rellotges de sol de Cabrils’ | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 29/07/2018

El treball de documentació recull els rellotges de sol de Cabrils i permet atribuir una obra inèdita de Salvador Dalí

Dins dels actes de la Festa Major de Santa Helena, es farà la presentació del llibre ‘Sols compto les hores lluminoses. Els rellotges de sol de Cabrils’, a càrrec de Laura Bosch i Jordi Montlló, responsables de l’edició.

La presentació es farà dissabte 18 d’agost a les 20h del vespre dins del recinte de la 31a Mostra Gastronòmica, a l’Escola L’Olivera, concretament a l’estand de l’Ajuntament de Cabrils. Presentaran l’acte l’Alcaldessa de Cabrils, Lina Morales; la Regidora de Turisme de Cabrils, Isabel Tamboleo; la Directora del Museu de Cabrils, Laura Bosch i l’antropòleg Jordi Montlló.

Amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni de l’any 2016, el Museu de Cabrils va iniciar un projecte de posada en valor dels rellotges de sol del municipi. Uns dels elements sovint oblidats en els inventaris i catàlegs de patrimoni que si s’han conservat i han arribat als nostres dies, és més per atzar o per obstinacions individuals que no pas per reconeixements institucionals.

En aquell moment es va organitzar un itinerari pels carrers del poble amb l’edició d’una petita guia de suport. També es va editar una auca amb la col·laboració de Joan Vilamala Terricabras i Ramon Cuéllar i Sorribes.

L’èxit de la proposta els va impulsar a continuar la recerca que ha tingut com a resultat la documentació de 47 rellotges de sol en funcionament i 12 rellotges desapareguts. S’han reunit tots en un volum i s’ha embolcallat amb una sèrie de treballs de gran nivell. Des de la reflexió antropològica del pas del temps a diferents cultures, al detall de la restauració d’un dels rellotges inventariats. També s’explica com s’ha atribuït l’autoria d’un dels rellotges a Salvador Dalí.

Tot i el rigor del treball, com no pot ser de cap altra manera, s’ha pensat en tot moment que sigui una eina útil per a visitants, turistes i escolars. Per aquest motiu, s’ha inclòs una petita història dels rellotges de sol, una explicació del seu funcionament i els diferents models que existeixen.

Finalment, s’acompanya d’una sèrie de plànols amb una proposta d’itinerari lliure que es pot fer a peu, amb l’únic suport d’aquest llibre. El petit format del qual, permet portar-lo fàcilment a la motxilla o en una bossa de mà.

L’objectiu de la feina feta és poder gaudir-la i aportar un petit granet de sorra en la immensa platja del patrimoni cultural que és el paisatge de Cabrils.

Deixa un comentari