Publicat el 13/05/2015

El mosaic romà que es conserva a la Torre Vella de Badalona, ubicada a la plaça de Barbarà, 13, del barri de Dalt la Vila, quedarà dipositat al Museu de Badalona per un període mínim de 20 anys. D’aquesta manera, el mosaic, que fins ara només es podia visitar alguns dies a l’any ja que es troba en una propietat privada –la Torre Vella acull actualment el Col·legi Cultural–, estarà exposat al públic en un espai habilitat al Museu de Badalona.
El trasllat del mosaic des de la Torre Vella fins al Museu de Badalona serà possible gràcies a l’acord que han signat els germans Sagnier de Taramona, propietaris de la Torre Vella, amb el Museu de la ciutat. El document que s’ha signat és un comodat, és a dir un contracte pel qual una institució o una persona rep a préstec gratuït un bé que tornarà després d’haver-se’n servit.
L’anomenat mosaic de la Torre Vella és un paviment romà que es pot datar dins de la primera meitat del segle I de la nostra era i que està fet amb tessel·les blanques i
En el centre del mosaic hi ha una roseta de sis puntes inscrita en un cercle, i al voltant es veuen els motius geomètrics que queden dins un cercle més gran. Aquest conjunt queda, alhora, inscrit en un quadrat emmarcat per tres línies de tessel·les negres, una franja de petits triangles esglaonats i, en els angles inferior, dofins travessats per un trident. Al voltant d’aquesta part central hi ha motius rectangulars col·locats en espiga, una greca i una àmplia franja de petits triangles i quadrats combinats que dóna pas a la part perimetral moderna del mosaic.
Quan es va localitzar el mosaic, el propietari de la Torre Vella el va fer arrencar i va decidír col·locar-lo al menjador de la casa. Però atès que el mosaic romà era més petit que la sala on s’havia de col·locar va encarregar al mestre d’obres Francesc Vall que completés l’espai que estava sense pavimentar.
Aquesta part moderna del mosaic, que es va fer a finals del segle XIX també amb tessel·les blanques i negres, presenta uns motius decoratius absolutament diferents de la part romana: vegetals, diversos animals i fins i tot la representació de la figura humana. La part del mosaic feta al segle XIX també és de gran qualitat i a causa del seu valor històric i artístic també es traslladarà amb la resta del mosaic romà des de la Torre Vella fins al Museu de Badalona.

Deixa un comentari