Publicat el 30/06/2022

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya

 

 

 

La gala se celebrarà el dilluns 11 de juliol a les 19 h i serà emesa en directe per TV3
El Govern, a proposta de la consellera de Cultura Natàlia Garriga, ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya 2022 a 20 personalitats i 10 entitats que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.

L’elecció de les personalitats distingides amb aquest guardó ha volgut respectar, com ja s’ha fet palès en les darreres edicions del premi, la paritat de gènere. A més, la selecció de guardonats també reflecteix la diversitat de camps en què treballen les persones i les entitats distingides amb les creus, així com la representació territorial.

La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica.

D’entre les personalitats que rebran oficialment a Mataró la distinció en destaca Jaume Mateu Bullich, més conegut com a Tortell Poltrona. Persona molt vinculada amb la ciutat, l’any 1981 Jaume Mateu va fundar el Circ Cric a Mataró.

La resta de guardonats són: Fàtima Ahmed, activista social; Maria Carme Cardó i Soler, professora; Mari Chordà Recasens, artista; Joan Carles Doval Garcia, productor discogràfic; Rosa Maria Duran i Gili, professora i intèrpret; Carme Elias Boada, actriu; Josep Espunyes i Esteve, escriptor; María del Carmen Llasat Botija, física; Josep Minguell Cardenyes, pintor muralista; Maria Olivares i Usac, professora, política i activista; Laia Palau Altés, esportista; Lluís Parés Ramoneda, Pagès; Jordi Puig Suari, enginyer; Miquel Strubell i Trueta, sociolingüista; Hisao Suzuki, fotògraf; Lluís Torner Sabata, físic; Carme Trilla i Bellart, economista; Marina Vilalta i Fajula, pastora; Andreu Vilasís i Fernàndez-Capalleja, artista plàstic i esmaltador; Associació Colla de Castellers els Bordegassos de Vilanova; Associació El Círcol de Reus; Associació pels Drets Sexuals i Reproductius; Associació Societat Cultural i Esportiva La Lira; Companyia Elèctrica Dharma; Estopa; Fundació del Gran Teatre del Liceu; Laboratoris Hipra, SA; Joventut de la Faràndula i l’Orfeó Vigatà.

La relació de Mataró amb la Creu de Sant Jordi
Diferents persones o entitats de Mataró han rebut darrerament la Creu de Sant Jordi: Justo Molinero (2021), Fundació Hospital (2020), Núria Quadrada (2019), Joan Viñas (2018), l’Il·lustríssim Col·legi d’Advocats de Mataró (2017), Sala Cabanyes amb motiu del centenari dels Pastorets de Mataró (2016), Joan Pera (2015), Josep Fradera (2006) i Joaquim Arenas (2003).

 

Redacció
Imatge i font: Ajuntament de Mataró

 

Deixa un comentari