Publicat el 06/10/2022

Diversos municipis del Maresme organitzen activitats especials per celebrar unes jornades que enguany destaquen el “patrimoni sostenible”

 

 

 

El Maresme se suma un any més a la commemoració de les Jornades Europees de Patrimoni, una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea en la que es pot conèixer la riquesa i l’atractiu del patrimoni cultural de la comarca.
Enguany, el lema de les jornades és “patrimoni sostenible”, per tal de reflexionar sobre la protecció del nostre patrimoni i explorar l’ús dels recursos en relació amb la seva preservació, en un context marcat pel canvi climàtic.
Aquesta celebració del patrimoni cultural té lloc del 7 al 9 d’octubre, tot i que algun municipi ho allarga fins el 16 d’octubre.

Diversos municipis de la comarca han organitzat activitats per celebrar aquestes jornades.
Un d’ells és Premià de Mar, que ha programat visites a espais que habitualment no estan oberts al públic al Museu de l’Estampació: les reserves, on es custodien i conserven les peces.
També es podrà observar el laboratori d’arqueologia del museu de la mà dels investigadors. Les visites són el 9 d’octubre a les 12h

Arenys de Mar prepara diferents activitats durant tot el cap de setmana, començant pel divendres 7, quan es farà una visita guiada al retaule barroc de Pau Costa, ubicat a l’església de Santa Maria, que es repetirà també el dissabte 8.
El mateix divendres es farà la presentació de “La història d’un Miracle”, el llibre de Xavi Solà, a la plaça de l’Església.
El dissabte hi haurà una visita guiada pels carrers d’Arenys de Mar per descobrir mostres de ceràmica dels últims 300 anys i també al Museu de Mineralogia.
Les Jornades Europees de Patrimoni són també el marc de la conferència “El patrimoni arenyenc: d’allò que hem heretat del passat a allò que llegarem al futur”, a càrrec de Pilar Vélez, membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.
Tant dissabte com diumenge es podran visitar també els búnkers arenyencs.

Malgrat de Mar, les Jornades Europees de Patrimoni se celebren amb música, concretament amb les actuacions de grups de música folk de diferents països d’arreu del món.
Seran del dijous 6 al dissabte 8 a diferents places i parcs del municipi.

Vilassar de Mar combina les Jornades Europees de Patrimoni amb l’any internacional de la Pesca Artesanal organitzant diferents actes del 13 al 16 d’octubre.
S’iniciaran amb un seminari titulat “La pesca i el patrimoni cultural de Vilassar de Mar”, seguirà amb una visita a la col·lecció de pesca del Museu de la Marina i amb un itinerari del patrimoni pesquer desaparegut, veient el litoral de Vilassar des del mar a bord d’un llaüt, i acabarà amb l’espectacle de clowns “Pescalplàstiks”.

Montgat opta per fer portes obertes a l’ermita de Sant Martí i un recital de Gessamí Boada el dia 9 i dos passis de visites comentades els dies 8 i 9 a la torre de guaita, el túnel del tren, el turó de Montgat i els nius de metralladores.

També fan portes obertes el dia 9 al Masnou, concretament a eixides i safareigs, i visites al Centre d’Interpretació de la Mina d’Aigua i el dissabte 8 a un dels edificis més destacats però alhora desconeguts del municipi, Can Teixidor.

Calella ha organitzat una ruta històrica des del Museu Arxiu i passant pels carrers de la ciutat, visitant l’exterior dels edificis més emblemàtics i observant les seves decoracions ceràmiques. Serà el divendres 7.

Mataró és un dels municipis que més activitats ha organitzat per commemorar l’esdeveniment.
Entre elles, destaquen les visites al campanar de Santa Maria de Mataró, al conjunt barroc dels Dolors, a la vil·la romana de Torre Llauder, a la casa Coll i Regàs, a La Presó o a la primera obra construïda per Antoni Gaudí, la Nau Gaudí.
El Museu de Mataró inaugura l’exposició “Creació a quatre mans, el binomi de l’escultura en vidre” i també es podrà veure la importància del vidre a les col·leccions del museu.
I pels menuts, un monòleg teatralitzat a Torre Llauder, on la protagonista és “Júlia, filla de l’emperador”, i un taller per teixir un tipi a Can Marfà.

A Cabrils, el diumenge 9 podreu assistir a la transformació de la Fàbrica Gran de Cabrils, amb una xerrada que tindrà lloc a les 11:30 a càrrec de l’arquitecte Bernat Hernández. També es podrà visitar l’exposició amb plànols, fotografies i representacions 3D del projecte, així com una maqueta a la Sala de la Concòrdia.

Vilassar de Dalt vincula les Jornades Europees de Patrimoni amb el Vi+ amb un concert en directe de Pau de Nut per presentar el vi Sis Cents, produït a la masia Can Villà del mateix municipi. Serà el divendres 7.

Les Jornades Europees de Patrimoni són obertes a tothom i tenen l’objectiu d’estrènyer els vincles entre el patrimoni i la societat.

 

Redacció
Imatge i font: Consorci de Promoció Turístic Costa de Maresme

 

 

 

Deixa un comentari