Publicat el 03/08/2016

L’empresa del sector de l’alimentació Grup Bon Preu s’ha adherit a la campanya promoguda per l’Ajuntament de Badalona “STOP WC: el vàter no és una paperera”. Aquesta campanya, endegada el passat mes de juliol, vol sensibilitzar a la ciutadania sobre els efectes negatius de llençar aquestes tovalloletes a la xarxa de clavegueram, on causen embussos.

Tot i que les tovalloletes humides per a la neteja ja porten en general el pictograma informant que s’han de llençar a la paperera, hi ha una part de la ciutadania que les llença directament al vàter. A més, el problema s’agreuja amb l’anomenat paper higiènic humit, ja que sovint s’informa que es pot llençar al WC -xifrant la quantitat de fins a 3 tovalloletes per descàrrega de l’inodor- i especificant que és un producte biodegradable. Encara que el paper higiènic humit sigui un producte biodegradable, no es desintegra tan ràpidament com ho fa el paper higiènic tradicional.

Ara, la cadena de supermercats Grup Bon Preu s’ha compromès amb l’Ajuntament de Badalona a modificar el text de presentació de les etiquetes del paper higiènic humit a mesura que es vagi acabant l’estoc que tenen d’aquest producte. Així, substituirà a l’etiqueta la denominació “Paper higiènic humit” per la de “Tovalloletes higièniques humides”, i hi afegirà el pictograma “No llanceu la tovalloleta al WC”. 

El segon tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Pròspera i Sostenible, Àlex Mañas, s’ha mostrat “satisfet per la ràpida resposta d’aquest grup català d’alimentació a l’hora de col·laborar amb la campanya i millorar la retolació de l’envàs del producte de tovalloletes humides i aclarir que no es poden llençar al váter”. “Estem satisfets ja que la ràpida resposta del Grup Bon Preu mostra com des de l’acció local es poden fer canvis globals”, ha afegit.

A diferència del paper de vàter clàssic que es desfà, el temps de degradació de les tovalloletes humides és molt llarg. Quan es llencen al WC es converteixen pel camí en una massa compacta que arrossega altres residus. Això provoca taps a les canonades i grans embussos en el sistema de sanejament. Les tovalloletes arriben intactes a les depuradores, generen grans sobrecostos en el sanejament públic i, finalment, tenen greus efectes negatius sobre el medi natural ja que s’acumulen sobre els fons marins.

En el cas de Badalona, a més, la flota artesanal de pesca pateix un efecte negatiu molt gran, ja que hi ha dies que les seves xarxes queden plenes d’aquests residus, quedant inservibles, amb el conseqüent impacte econòmic.

Deixa un comentari