Publicat el 17/11/2015

El Govern ha acordat declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona paleontològica, el Camp dels Ninots de Caldes de Malavella (Selva). El jaciment forma part d’un edifici volcànic de morfologia irregular. Un cop l’activitat volcànica va cessar, el cràter, d’uns 275.000 m², es va omplir d’aigua i va donar lloc a un llac que es va anar omplint de sediments fins al seu rebliment i posterior erosió. Els estudis paleoclimàtics i de reconstrucció paleoambiental al Camp dels Ninots i les dades que aporten esdevenen cabdals per al coneixement del clima i el paisatge d’aquesta regió durant el Pliocè.
El jaciment destaca per la presència d’una abundant representació d’esquelets sencers de grans i petits vertebrats. Destaquen els rinoceronts, els tapirs i els bòvids. També es documenten tortugues, granotes verdes, ofegabous, tritons palmats, peixos d’aigua dolça i aus. L’elevat nombre d’individus que conté en suggereix una mort sobtada, probablement produïda per la inhalació de gasos del volcà durant el període pliocènic.
Pel que fa a les restes paleobotàniques, destaca la gran quantitat de restes vegetals, especialment d’empremtes de fulles, tiges i llavors, així com un important registre pol·línic. Aquestes dades han permès reconstruir l’ecosistema vegetal, des de la vegetació aquàtica i amfíbia, fins al bosc de ribera, formada sobretot per verns, i la de més enllà del llac, amb laurisilva, alzinars subtropicals, grèvols i arbres caducifolis com ara els noguers. La presència d´ocupació humana al nord i nord-est del jaciment, on s’han recuperat restes de finals del Plistocè, aporta alt valor geològic i paleontològic al Camp dels Ninots.
El jaciment, situat a l’extrem oest del terme municipal de Caldes de Malavella, pren el nom del topònim del paratge, el qual deriva de la presència de menilites, una varietat de mineral, que es presenta en forma de nòduls arronyonats que s’anomenen col·loquialment ninots. Actualment els terrenys d’aquest paratge són majoritàriament camps de conreu.

Deixa un comentari