Publicat el 27/10/2022

El cinema La Calàndria acollirà el dissabte 12 de novembre la jornada en què es presentaran els projectes finalistes del Premi i s’anunciarà el guanyador

 

 

El 12 de novembre se celebra al Masnou la segona edició del Premi Zampa, un certamen que ja s’ha convertit en una cita de referència del fotoperiodisme. De fet, el Premi de Fotoperiodisme Héctor Zampaglione ja va néixer totalment consolidat, l’any passat, gràcies a l’entusiasme que va generar entre els professionals i les organitzacions del sector.

En aquesta segona edició, són deu els treballs finalistes, preseleccionats entre una setantena de candidatures de professionals de prestigi. El públic que assisteixi a la jornada escoltarà de primera mà les reflexions, les motivacions i les experiències viscudes pels i les fotoperiodistes finalistes al llarg del treball fet per obtenir unes imatges que contenen missatges, clams, denúncies, reivindicacions, esperances… Algunes estan vinculades a temes que sacsegen l’actualitat. D’altres posen sobre la taula assumptes que, malauradament, són atemporals.

Per exemple, si l’any passat la pandèmia va tenir força protagonisme al Premi Zampa, enguany salta a la palestra la guerra d’Ucraïna. Les migracions, les crisis de persones refugiades, la defensa i la destrucció de la natura, la violència contra les dones o la identitat de gènere en la infància són altres temes que tindran un nou altaveu en el Premi Zampa.
Es poden veure tots els treballs finalistes a la pàgina web del Premi Zampa.

Val la pena destacar que les persones que assisteixin a la jornada no sols escoltaran els i les fotoperiodistes, sinó que podran observar les imatges projectades sobre la gran pantalla d’un cinema centenari i monumental, el de La Calàndria. Això serà a partir de les 15.45 h del dissabte 12 de novembre, però la jornada del Premi Zampa començarà al migdia, amb una tertúlia fotogràfica que comptarà amb Agus Morales (escriptor, periodista i director de la revista 5W), Clemente Bernad (fotògraf documentalista) i Pepe Baeza (editor gràfic, fotògraf i professor).

Ja a la tarda, després de la presentació dels projectes, hi haurà una visita guiada a l’exposició de les fotografies i, finalment, a les 20 h, es lliurarà el II Premi de Fotoperiodisme Héctor Zampaglione, valorat en 3.000 euros, a la proposta que esculli el jurat.
Enguany està format per tres prestigioses professionals de la informació gràfica: Silvia Omedes (consultora i agent de fotògrafs), Sandra Balsells (fotògrafa i docent de fotografia a la Universitat Ramon Llull) i Arianna Rinaldo (comissària independent i editora gràfica freelance).

El Premi Zampa vol donar suport, divulgar i reconèixer el valor del fotoperiodisme, però també néixer per retre homenatge al fotoperiodista i activista Héctor Zampaglione, que va morir el 2019. Va néixer a Buenos Aires el 1942, però es va traslladar a Barcelona per raons polítiques, on va combinar la docència amb la seva tasca de reporter gràfic a Nicaragua, Guatemala, El Salvador i el Sàhara Occidental.
El seu treball com a fotoperiodista, professió a la qual es va dedicar al llarg de mig segle, va ser premiat amb diversos reconeixements. Zampaglione va residir al Masnou durant molts anys, on va fundar la FEM, l’Associació Fotogràfica del Masnou.

Precisament, la FEM és una de les organitzadores del Premi Zampa, juntament amb l’Ajuntament del Masnou i la Fundació La Calàndria. Hi col·laboren la Diputació de Barcelona, Photographic Social Vision, el Sindicat de la Imatge UPIFC i Logística Humanitària. Rep, a més, el suport de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC) i d’EGM Quality Image.

 

Redació
Imatge i font: Ajuntament del Masnou

Deixa un comentari