Publicat el 30/03/2016

El Documental del Mes, estrena a sales de tot l’estat la increïble història de la primera fotoperiodista catalana i espanyola, Joana Biarnés. Una dona en un món d’homes que va vèncer els prejudicis d’una època, va triomfar en la seva professió, va conèixer i immortalitzar a grans personatges de la història i quan es podia haver convertit en llegenda, va desaparèixer. 

Al Maresme es podrà veure al Patronat Social Premianenc de Premià de Mar
C/ Reverend Paradeda, 26 
Dies:
Diumenge dia 17 d´abril a les 19,00 hores i 
Dissabte dia 30 d´abril a les 20.00 hores.

Joana Biarnés, nascuda a Terrassa el 1935, filla del fotògraf esportiu Joan Biarnés, va començar a ajudar al seu pare al laboratori i a acompanyar-lo a les competicions esportives que aquest cobria, fent ella també fotos que publicava. El primer cop que va trepitjar un camp de futbol va rebre l’escridassada del públic pel simple fet que una dona havia entrat a fotografiar els jugadors. L’àrbitre del partit la va intentar fer fora -“Si vostè és una dona! -, però ella estava acreditada com a fotògraf i es va quedar, iniciant així una carrera tant fulgurant com desconeguda fins ara. 

Segons Gervasio Sánchez, Premi Nacional de Fotografia del 2009, l’obra de la Joana Biarnés sembla l’obra d’una agència, no d’un sol fotògraf. Perquè la Joana va fotografiar de tot, des de la crònica social i els esports, passant per la moda o la foto fixa de cinema, per acabar immortalitzant en retrats únics i d’una proximitat impossible a dia d’avui a les principals personalitats de la cultura espanyola o visitant els anys 70: Orson Welles, Rudolf Nureyev, Jackie Kennedy o Sammy Davis Jr, per citar-ne només alguns. 

La seva mirada particular i la seva gran enteresa, demostrada ja de ben jove quan va cobrir les terribles riuades del Vallès de 1962, la va portar fins a Madrid, al diari Pueblo, una de les capçaleres més importants de l’època, on va estar-s’hi més d’una dècada. Després treballaria per altres mitjans i fundaria Sincro Press, la seva pròpia agència. Gràcies al seu atreviment es va colar a la suite dels Beatles, va enganyar Roman Polanski, va ser fotògrafa de Raphael, va escollir el vestit de Massiel per Eurovisió, Clint Eastwood la va besar als llavis. I va acabar fent-se amiga de Xavier Cugat, Joan Manuel Serrat, la Duquesa d´Alba, Fernando Rey, el Cordobés, Lola Flores i Salvador Dalí… 

I quan ningú s’ho esperava va desparèixer. Desencantada amb la professió, va marxar a Eivissa per muntar un restaurant amb el seu marit. Dues dècades després es jubila i torna a Catalunya, sense ser conscient de la força del seu llegat fotogràfic. El descobriment de la seva història i de milers de negatius que recullen la seva obra han permès que la societat en general, i el món del fotoperiodisme en particular reconeguin aquesta pionera: la Creu de Sant Jordi, la Insignia de Oro-AiG de La Rioja o la selecció a la propera edició PhotoEspaña troben en el documental d’Òscar Moreno i Jordi Rovira Joana Biarnés, una entre tots el seu homenatge més complet. Joana Biarnés rep, així, als 80 anys l’homenatge que no havia tingut fins ara. 

Gran triomfadora a la passada edició del Festival Memorimage, on va recollir tres dels quatre premis als quals competia en el certamen, Joana Biarnés, una entre tots és un retrat íntim i únic d’una dona, d’un temps i d’un país, i constitueix la recuperació d’un personatge imprescindible de la cultura espanyola del segle XX que per poc queda en l’oblit més absolut. 

TRÀILER: https://www.youtube.com/watch?v=y8CLjHiCWHc

Deixa un comentari