El Consorci del Parc de la Serralada del Litoral i Endesa firmen un acord per a protegir les aus rapinyaires | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 20/12/2012

El Consorci del Parc de la Serralada Litoral i ENDESA van signar un acord de col·laboració amb l’objectiu de salvaguardar i protegir les aus rapinyaires que habiten o transiten per aquesta espai d’interès natural, situat a cavall de les comarques del Maresme i el Vallès Oriental. D’aquesta manera es formalitza per escrit la línia de col·laboració iniciada fa uns anys que ha permès l’aplicació de diverses mesures per adequar la xarxa elèctrica que discorre dins el parc.  
 
L’acord estableix l’elaboració d’un informe d’assessorament per a la col·locació de dispositius salvaocells que protegeixin l’avifauna i la col·locació d’aquests en aquells indrets oportuns, així com l’estudi de dispositius dissuasoris per evitar que aquestes reposin a torres d’alta tensió. A més, el vincle també inclou la coordinació dels períodes de tala i esporga de la massa forestal que es troba a l’àrea d’influència de les línies elèctriques per tal de fer-la compatible amb el període de  reproducció de les aus rapinyaires. Una altra de de les línies de col·laboració iniciades és la gestió de cadenats i tancament de pistes d’accés a les torres elèctriques que travessen el Parc, tant de mitjana com d’alta tensió.
Una de les actuacions que ja s’han portat a terme a dia d’avui és la instal·lació de dispositius de seguretat al cablejat, de manera que es redueix el risc d’accidents per electrocució o col·lisió de l’avifauna d’espècies com per exemple l’àliga marcenca. Aquesta iniciativa s’ha portat a terme a tres torres metàl·liques properes a un sector de nidificació i s’està treballant en col·locar també fundes aïllants elaborades amb polímer (un material similar a la silicona) a una altra línia que travessa el parc. Aquests embolcalls disminueixen el risc elèctric en el moment en què una au que reposa en una torre aixeca el vol, ja que a l’estendre les ales hi podria haver contacte amb un cable i podria produir-se un arc elèctric i la conseqüent descàrrega.
 
Enguany s’han fet la majoria dels treballs d’adequació de les línies elèctriques abans de l’arribada de l’àliga marcenca, la qual acostuma a migrar a Catalunya, procedent de l’Àfrica subsahariana, cap al mes de març. A principi dels anys vuitanta la població d’aquesta espècie a les comarques del Maresme i el Vallès Oriental era molt reduïda fins al punt que es considerava en perill d’extinció. Ara, però, es troba en expansió i no només a aquest indret, sinó a pràcticament tot Catalunya. Enguany ha estat el millor any del seguiment en quant a èxit reproductor segons un estudi elaborat pel Parc de la Serralada Litoral. Entre el 1960 i el 2011, només tenint en compte el grup de rapinyaires diürnes, el Parc té constància de la presència o detecció de 28 espècies diferents.
El Parc de la Serralada Litoral inclou terrenys dels municipis d´Alella, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Martorelles, Premià de Dalt, Teià, Tiana i Vilassar de Dalt, al Maresme; i Montornès del Vallès, la Roca del Vallès, Santa Maria de Martorelles, Vallromanes i Vilanova del Vallès, al Vallès Oriental. L´Espai Natural es troba constituït per tres unitats ben diferenciades: La Conreria, el massís de Sant Mateu i el massís de Céllecs. En total és una superfície protegida de 4.053 hectàrees que es troba actualment en procés d’ampliació.
El Consorci del Parc de la Serralada Litoral valora molt positivament aquesta línia de col·laboració iniciada amb ENDESA que s’espera que en els propers anys pugui significar mesures concretes per a la conservació de les espècies de rapinyaires del Parc, i, per tant, de la seva biodiversitat.

Deixa un comentari