El Centre Cívic Can Cabanyes de Badalona acull l’exposició -La vida a pagès- | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 06/11/2011

Lloc: Centre Cívic Can Cabanyes de Badalona (rambla de Sant Joan, 59-77) l’exposició “La vida a pagès – L’Estudi de la masia catalana”.


Entre l’any 1923 i el 1936 es va dur a terme per part, d’un equip de científics i humanistes impulsat per Rafael Patxot i encomanat al Centre Excursionista de Catalunya, el projecte d’investigació “Estudi de la masia catalana”.


L’objectiu d’aquest projecte d’investigació era deixar testimonis escrits, orals i gràfics de les característiques arquitectòniques de les masies, les feines de camp, les tradicions, la llengua, la indumentària, les festes i els costums del món rural, ja que s’adonaven que estaven desapareixent. L’arxiu recull 7.700 fotografies de l’època, sobre la vida a pagès a Catalunya i a les Illes Balears, així com fitxes descriptives de les activitats agrícoles i de les masies.


L’exposició dóna a conèixer l’arxiu documental de l’estudi que el Centre Excursionista de Catalunya ha custodiat, ha conservat i ha recuperat.


A Badalona, l’”Estudi de la masia catalana” va produir prop de 200 fotografies de masies i elements de la vida a pagès al municipi durant els anys 30. Per complementar l’exposició, la Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat i el Museu de Badalona, han realitzat un treball de recerca de l’arxiu d’imatges del museu de la ciutat.


A partir de les fotografies de les masies de Badalona, facilitades pel Centre Excursionista de Catalunya, i de les de l’arxiu d’imatges del Museu, s’han escollit prop de 150 imatges de 79 masies, en diferents èpoques (des dels anys 30 fins a l’actualitat), que es mostren en format audiovisual i en un plafó, que complementen l’exposició i donen a conèixer el passat agrícola de la ciutat i el conjunt del patrimoni arquitectònic i paisatgístic que representen encara les masies existents a l’actualitat.

Deixa un comentari