El Cau de Pineda neteja el Sot de Cal Capità, a la Riera de Pineda, i analitza les seves aigües | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 11/05/2012

De l´anàlisi es desprèn que el tram alt de la Riera de Pineda té un bon estat de conservació vegetal i de fauna, i les seves aigües tenen bona qualitat
L´Agrupament Escolta i Guia Montpalau de Pineda ha fet una campanya de neteja de la Riera de Pineda, en el seu tram del Sot de Cal Capità. La neteja ha constat de retirar algunes deixalles i s´han tallat arbres tombats que impedien el pas i eren un obstacle en cas de riuades. Les feines s´han fet amb la col.laboració dels Agents de Defensa Forestal (ADF) que han aportat coneixements i eines per poder fer la neteja.
Les tasques de neteja han anat a càrrec de la branca de Ràngers i Noies Guies del Cau de Pineda; nens i nenes d´entre 11 i 14 anys.
L´aigua de la Riera, al seu pas pel Sot de Cal Capità, té bona qualitat
El grup de Pioners i Caravel.les del Cau de Pineda també ha fet anàlisis biològiques a la Riera de Pineda, dins Projecte Rius. Es tracta d´un projecte d´abast nacional en que diferents entitats apadrinen trams de rius i rieres per tenir-ne cura, fer inspeccions biològiques i millorar el seu estat. De les inspeccions es desprèn que l´aigua de la Riera de Pineda no té nitrats i el pH és de 7, per tant, correcte. L´Oxigen dissolt en aigua és de 4 mg/litre i amb un 36% de saturació. Són dades positives. La temperatura de l´aigua de la Riera de Pineda és de 14 graus. Baixa poc cabal, tot i que en aquest punt, gairebé mai no s´asseca del tot
Segons les inspeccions biològiques també cal destacar la presència d´animals
com ara diverses espècies d´ocells i gripau comú, així com serp de collaret i serp blanca (animals bioindicadors de la qualitat de l´aigua i el medi), entre moltes altres espècies animals.
De la vegetació destaca la presència de verns, àlbers, alzines i pins, entre altres espècies d´arbres. Tot plegat fa que necessitem preservar aquest espai ja que té una importància biològica molt important.
Pel que fa als macroinvertebrats, cal destacar la presència de les espècies (noms científics) Baetidae, Heptageneidae, Chironomidae, Gyaindae, Gerridae, Nepidae i Hydrometridae, entre d´altres
També hi ha presència de crustacis gammàrids, com el Gammaridae i larves de libèl.lula, conegut popularment com a espiadimonis, una espècie bioindicadora de la qualitat de l´aigua. Una bona notícia.
Les dades s´han enviat a l´Associació Hàbitats (
www.projecterius.org) que ara farà el mapa de qualitat de les aigües dolces de Catalunya. És un treball que permet conèixer la qualitat de les nostres aigües i si tenen tendència a la millora. La iniciativa té per objectiu estimular la participació activa dels nens i joves del Cau pinedenc en la conservació i millora de la Riera de Pineda. Fomenta el seu coneixement i saber com funciona un ecosistema fluvial, i la importància de la seva protecció i cura.
La Riera de Pineda és la única riera de l´Alt Maresme que s´inspecciona anualment, i va a càrrec del Cau de Pineda que la va apadrinar ara fa 10 anys.
www.pinedatecau.cat
pinedatecau@hotmail.com

Deixa un comentari