Publicat el 12/05/2024

6è festival Panòptic.

El Festival Panòptic Mataró se celebrarà del 29 de maig al 2 de juny. En la 6a edició, l’esdeveniment cultural torna a posar la capital del Maresme com a referència de la creació audiovisual contemporània, partint de la reflexió sobre la relació i l’impacte de les noves tecnologies en la societat.

En aquesta edició 2024 del Festival, el tema central serà sobre les tensions que es generen entre l’espai digital, l’oci i el treball. Les seus del festival seran el M|A|C o antiga Presó de Mataró, on són projecte resident, al Cafè Nou de Mataró i al Foment Mataroní, el centenari i únic cinema que queda al centre de ciutat.

La inauguració del Panòptic 2024 se celebrarà, precisament, al Foment Mataroní amb la projecció del clàssic cinematogràfic ‘Modern Times’, de Charles Chaplin i la música en directe.  El film tracta de temes com la precarietat, els salaris baixos, l’explotació laboral, però també sobre com cercar la felicitat. L’organització del festival ha volgut també reivindicar, amb aquesta proposta, “el Foment Mataroní, un espai centenari i el fet d’anar al cinema com un esdeveniment per trobar-se i compartir un moment únic”.

D’altra banda, el Panòptic comptarà amb les projeccions a la fresca al Pati de la Presó, marca del festival, així com la Secció Oficial de Curtmetratges el divendres 31 de maig. I per a dissabte 1 de juny al Cafè Nou, s’han programat dues produccions catalanes que han passat per grans festivals: ‘Robot Dreams’ Historia de Pastores’.

“Si en algun àmbit ha tingut impacte l’era digital, aquest és precisament el món laboral”, explica una de les directores del festival, Elisenda Triadó, sobre l’àmbit d’enguany del Panòptic: “Moltes de les pràctiques que duem a terme en línia estan vinculades a l’oci, però amaguen dinàmiques que podrien ser considerades treball“. Per la seva banda, l’altre director del festival, Roc Domingo, afegeix: “Hem substituït milers de llocs laborals gestionant-nos nosaltres la compra o l’oci a plataformes, alimentem i entrenem els algoritmes amb el nostre comportament“.

Una exposició dels límits als videojocs

Enguany, l’exposició d’arts visuals, que es fa en el marc del festival, porta per títol La fàbrica transparent’  i està comissariada per l’artista mataroní Marc Villanueva. Qüestiona la percepció convencional dels videojocs com a simple entreteniment, examinant com s’estan integrant cada vegada més en l’àmbit laboral i sobre com influencien la nostra manera de treballar. Inclourà peces de creadores com de Marta Azparren, Raquel Friera i Roc Parés, a través de les quals ens parlen sobre aquesta nova dinàmica digital que està difuminant les línies entre temps d’oci i temps de treball, entre improductivitat i hiperproductivitat, però també sobre com els treballadors es relacionen amb les pantalles i com perceben el seu propi temps dins i fora del context laboral. La mostra es podrà veure del 30 de maig al 23 de juny al M|A|C Presó.

Les novetats del festival

En aquesta 6a edició el festival inaugura el Panòptic PRO, un espai dedicat als i les professionals de la cultura i l’audiovisual de Mataró. Coorganitzat amb la cooperativa CLACK Audiovisual, aquest serà un punt de trobada, per fer xarxa i conèixer altres experiències i projectes.

D’altra banda, també s’inicia el projecte educatiu amb una sessió gratuïta per a instituts el divendres 31 de maig al Foment Mataroní i la projecció del documental Midnight Traveler’,  de Hassan Fazili, premiat al festival de Sundance, que té per protagonista una família que es va gravar en el seu camí de migració des d’Afganistan fins a arribar a Europa. I parla també de les persones que es troben enmig d’aquests grans esdeveniments bèl·lics o geopolítics.

 

Redacció

 

Deixa un comentari