Publicat el 07/06/2019

Es tracta d’un projecte pilot que activa la reminiscència i l’estimulació cognitiva en les persones grans mitjançant l’ús d’ulleres 3D

DomusVi, companyia líder en serveis sociosanitaris, incorpora la realitat virtual a les seves teràpies. El departament de R + D + I, responsable de la implementació de les últimes innovacions en la cura de la gent gran, està duent a terme un nou projecte que inclou les ulleres 3D amb so envoltant com a tractament terapèutic.

El projecte pilot s’està desenvolupant en trenta centres DomusVi de tot Espanya i de totes les divisions de serveis que ofereix la companyia: residències, centres de dia, centres per a persones amb discapacitat i trastorns de salut mental. Es tracta d’una eina que combina la diversió i l’estimulació cognitiva, per aportar una experiència agradable i beneficiosa a les persones ateses.

L’aplicació de la realitat virtual crea en l’usuari la sensació d’estar en un altre lloc del món i permet visitar diferents ciutats, així com viure experiències sense moure de la butaca. D’aquesta manera, els residents de DomusVi visionen vídeos a 360 graus sobre diferents temàtiques com ara viatges, esport, art, cuina, animals o tradicions. El material audiovisual està dissenyat per un equip de neuropsicòlegs i es va adaptant a les necessitats dels usuaris.
Els participants fan un exercici de reminiscència i recorden moments del seu passat, però també experimenten noves sensacions. Amb aquesta teràpia s’aconsegueix l’estimulació cognitiva per treballar l’atenció i la memòria, l’estimulació de l’atenció sostinguda i provocar, sobretot en persones amb deteriorament cognitiu moderat o greu, una resposta verbal, no verbal i emocional.

Els usuaris en DomusVi estan responent amb interès i curiositat a la teràpia ja que, al principi, “els resultava estrany poder viure experiències mitjançant unes ulleres”, explica Itziar Villaluenga, psicòloga de DomusVi. Una vegada que se’ls explica en què consisteix i realitzen la primera sessió, mostren la seva satisfacció i entusiasme i demanen repetir; fins i tot “proposen noves temàtiques per als vídeos”.

La realitat virtual també permet realitzar sessions múltiples. Així els grups d’usuaris poden participar cadascun amb les seves ulleres 3D i els vídeos sincronitzats o projectant el vídeo en una pantalla externa. Aquesta última opció afavoreix la socialització dels participants en compartir el viscut amb altres persones

Deixa un comentari