Publicat el 15/10/2015

El documental està coproduït per Unió de Pagesos i The End Produccions Audiovisuals, amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, i dirigit per Xavier Llopart (A pagès, Rurals…). Explica l’experiència personal de tres pagesos joves per tirar endavant les seves explotacions, segueix les passes del coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, per aconseguir millores per a la pagesia professional, i recull el testimoni dels sindicalistes històrics, entre els quals Pep Riera.
Els protagonistes del documental són persones afiliades a Unió de Pagesos i que viuen de la terra. Distribuïts per tot el territori català i amb activitats agrícoles i ramaderes diferents, el seu testimoni permet descobrir el seu dia a dia, un món força desconegut per a la majoria dels catalans.
Els protagonistes s’endinsen, entre altres, en el debat sobre el relleu generacional a la pagesia, quin és el futur de les cooperatives catalanes o si la dona pagesa segueix essent invisible davant els ulls de la societat.
El documental mostra des d’actes reivindicatius i de denúncia contra els oligopolis fins altres de caràcter més pedagògic o trobades entre la pagesia i les diferents administracions per fer-los-hi arribar les seves reivindicacions.
L’objectiu del documental ha estat reflectir els diferents aspectes del món de la pagesia, narrats  amb un llenguatge contemporani, a través de l’experiència concreta de cada un dels participants. Catalunya: terra pagesa exposa els reptes i inquietuds de diversos pagesos i pageses vinculats a la lluita sindical e defensa del sector, a més de la perspectiva històrica i actual de la defensa que Unió de Pagesos fa de la millora de les condicions de vida dels professionals agraris.
Si l’any 1977 Unió de Pagesos organitzava una tractorada històrica amb més de 18.000 tractors al carrer per reclamar “preus més justos pel pagès”, quaranta anys després la lluita sindical segueix per tal que el món de la pagesia 
sigui tenint presència en la societat.

Deixa un comentari