Publicat el 21/08/2021

Cal reservar hora per donar sang o plasma a donarsang.gencat.cat

Sant Vicenç de Montalt se suma al conjunt de municipis que continua oferint els seus espais per garantir les donacions de sang a Catalunya.
El diumenge, 22 d’agost, el Centre Cívic El Gorg disposarà d’un espai de donació, de 10 a 14 h.
Per tal de realitzar les donacions de sang i plasma amb seguretat, les persones que vulguin participar en aquesta jornada d’acapte hauran de sol·licitar cita prèvia a través del web donarsang.gencat.cat.

El Banc de Sang, organisme del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, segueix les mesures de prevenció i seguretat i les aplica al conjunt de les seves campanyes des de l’inici de la Covid-19.
Les persones donants disposen de gel esterilitzant en arribar a l’espai, han de guardar una distància mínima de seguretat amb la resta de persones i tenen un bolígraf d’un sol ús per emplenar el qüestionari, entre d’altres.
Cal recordar, a més, que la Covid-19 no es pot transmetre per la sang, sinó per via respiratòria, amb la qual cosa el procés de donació i transfusió disposa de la seguretat habitual.

Poden donar sang les persones d’entre 18 i 70 anys que pesin més de 50 quilos i es trobin bé de salut. Les dones poden donar tres vegades l’any i els homes poden fer-ho un màxim de quatre cops. També serà necessari deixar passar dos mesos entre donació i donació. Per a la seguretat de les persones donants i receptores, abans de realitzar la donació es realitza una entrevista mèdica i es comprova la pressió i el nivell d’hemoglobina.
Les persones que hagin estat afectades per la Covid-19 o hagin estat en contacte amb algú que hagi patit la malaltia, hauran d’esperar un mes abans de poder donar sang, com a mesura de prevenció.

Qui pot donar plasma?

Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. Cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada. A més, si has donat sang, has d’esperar sempre un mes per a la teva propera donació.

Tots els grups sanguinis són vàlids, tot i que el grup AB és el donant de plasma universal, compatible amb tots els receptors. Malauradament, només 3 de cada 100 persones a Catalunya són d’aquest grup.

Vols donar plasma? inscriu-te: https://donarsang.gencat.cat/ca/donacio-plasma/inscripcio/

Redacció
Imatge i Font: Ajuntament de Sant Vicenç

 

Deixa un comentari