Publicat el 10/01/2022

Per tal de donar suport a aquest col·lectiu de persones la Diputació de Barcelona ofereix el programa La Mirada Tàctil, que acosta els museus a persones amb dificultats visuals, ceguesa o mobilitat reduïda.

 

Paral·lelament, la Xarxa de Biblioteques Municipals de la corporació treballa en diferents recursos de suport a l’accessibilitat a les biblioteques i alguns parcs de la Xarxa de Parcs Naturals de la corporació disposen d’itineraris senyalitzats accessibles per a persones amb deficiència visual.

La Mirada Tàctil
Des de l’any 2007, l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona desenvolupa diferents accions per garantir l’accessibilitat dels museus i el patrimoni a tots els usuaris, inclosos els col·lectius que pateixen algun tipus de discapacitat sensorial, física o cognitiva.

És per això que va dissenyar el Programa La Mirada Tàctil, amb l’objectiu  de ressaltar, en funció de la seva tipologia i característiques, les accions multisensorials idònies per a fer-les accessibles.

La Mirada Tàctil és un projecte de la Diputació que a través de diferents mòduls d’interpretació tàctil pretén acostar els museus a col·lectius amb dificultats visuals, ceguesa o mobilitat reduïda. S’hi han incorporat vídeos amb intèrprets en llengua de signes, subtitulats i amb locució, guions amb Braïlle i làmines tàctils de suport per facilitar la intel·ligibilitat dels elements exposats.

Lectures per a tothom
La Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona treballa també per millorar l’accés a la informació de totes les persones amb discapacitat i amb aquest objectiu s’ofereixen diferents recursos de suport a l’accessibilitat a les biblioteques i posar lectures a l’abast de tothom. Així mateix, diverses biblioteques disposen de materials i programaris d’equips informàtics adequats perquè persones amb dificultats de visió puguin utilitzar els recursos de la biblioteca: audiollibres, llibres en Braille, lupa televisió, escàners i lupes de mà o programaris informàtics a ordinadors del servei d’Internet i + de les biblioteques que llegeixen la pantalla.

El servei de préstec gratuït de llibres electrònics, eBiblio Catalunya, també ha incrementat la col·lecció d’audiollibres, en especial, les lectures obligatòries de batxillerat. Actualment, el catàleg d’audiollibres, en català i castellà, disposa de més de 430 títols.

Itineraris accessibles a la Xarxa de Parcs Naturals
A la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, alguns parcs disposen d’itineraris senyalitzats accessibles per a persones amb mobilitat reduïda o amb deficiència visual que faciliten la visita autònoma per part de l’usuari.

Itinerari botànic de la Pleta (Parc del Garraf)
Itinerari circular exclusiu per a vianants, que té una llargada de 1.300 metres —amb un desnivell d’uns 35 metres–, que permet conèixer 33 espècies característiques del parc. En dues zones s’hi ha instal·lat bancs perquè els visitants puguin descansar. La primera part del recorregut, 650 metres, està adaptada per a persones amb discapacitats motriu (recomanat per cadira de rodes). L’itinerari disposa també de material destinat als invidents. Són quatre exemplars escrits en Braille per poder-lo seguir.

Itinerari sensorial de Can Grau (Parc del Garraf)
Itinerari de recorregut circular visible des d’un punt d’observació situat a la plaça exterior de l’Escola de Natura Can Grau. Els destinataris són persones amb discapacitats visuals, adaptat tant per a infants no lectors, que poden recórrer l’itinerari sols i contribuir així al seu desenvolupament sensorial, com també per a adults lectors que mitjançant un joc de sensacions poden gaudir de diferents experiències sensorials durant el seu recorregut.

Itinerari sensorial pel camí del Fondal (Parc Natural de Collserola)
L’itinerari sencer va de l’estació del Baixador de Vallvidrera fins a Vil·la Joana i el Centre d’Informació del Parc. La primera part, entre l’estació i la font Nova (490m) el camí està adaptat per a cadires de rodes i discapacitats visuals. La passejada s’ha dissenyat amb el pressupòsit que s’arriba en tren. Per tant, els plafons explicatius en Braille que es troben durant el recorregut, segueixen aquesta direcció.

Dossiers adaptats de rutes de flora i fauna
Es tracta d’una versió integrada en tinta, relleu i Braille d’alguns dels itineraris adaptats. El conformen un dossier enquadernat en espiral imprès en color sobre làmines de vinil de gran durabilitat, amb macrocaràcters i Braille perforat sobreimprès. S’inclouen dibuixos tàctils i en color d’alguns elements de la flora i la fauna destacats de l’itinerari. Aquests dossiers es poden demanar en préstec d’un dia als centres d’informació d’on arrenquen els itineraris.

S’han editat dossiers de cinc itineraris: Itinerari botànic de la Pleta. Centre d’Informació La Pleta (Parc del Garraf). La font de la Portella, Casa Nova de l’Obac (Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac). La font del Frare, Centre d’Informació Can Casades (Parc Natural del Montseny). Les alzines de Can Portell, Centre d’Informació d’Hortsavinyà (Parc del Montnegre-Corredor) i Can Mateu, Escola de Natura de Sau (Espai Natural de les Guilleries-Savassona).

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 ”Salut i benestar”; número 10 “Reducció de les desigualtats” i número 4 “Educació de qualitat”.

Redacció
Imatge i font: Diputació de Barcelona

Deixa un comentari